Senzace mladé kvalifikantky. Osmnáctiletá Kanaďanka vyřadila dvě bývalé světové jedničky

- Jan Vojkůvka

Tomu se říká senzační jízda. Kanadská tenistka Bianca Andreescuová se postavila všem papírovým předpokladům a na turnaji WTA v Aucklandu dokázala vyřadit hned dvě bývalé světové jedničky za sebou. Tenistka, která nikdy neporazila tenistku z první světové desítky, si zahraje na Novém Zélandu semifinále.

Aby toho nebylo málo, Andreescuová musela do hlavního turnaje projít skrz tříkolovou kvalifikaci. V té osmnáctiletá tenistka přehrála Slovenku Kučovou, Australanku Fourlisovou a Němku Siegemundovou. V hlavní soutěži ale začala ta pravá jízda.

Talentovaná hráčka, o níž se hovořilo už před lety jako o té, jež by měla převzít pozici kanadské jedničky po Genie Bouchardové, si poradila v prvním kole s Maďarkou Timeou Babosovou a v osmifinále senzačně vyřadila Caroline Wozniackou.

Na šokující vítězství dokázala ale v pátek navázat a ve čtvrtfinále porazila další bývalou světovou jedničku Venus Williamsovou po obratu 6:7(1), 6:1, 6:3.

„Věřila jsem, že nic není nemožné, ale dnes mám pocit, že jsem dokázala nemožné,“ radovala se 152. hráčka světa na kurtu po vítězství nad Williamsovou. „Vůbec nevím, co mám říct, je to úžasný pocit.“

Andreescuová, která se narodila šest let poté, co Williamsová debutovala, využila především chyb, jichž se její soupeřka dopustila. Venus tížilo hned 46 nevynucených chyb a to byl pro Andreescuovou klíč k úspěchu.

„Můj cíl byl, abych se tu kvalifikovala a možná uhrála pár kol,“ přiznala Andreescuová, jež nemohla dlouho uvěřit tomu, že se stala popravčím favoritek. „Věřila jsem si až do konce, bojovala jsem a užívala si to,“ vyhrkla nakonec recept na úspěch.

A ten může v Aucklandu ještě vylepšit. V semifinále ji totiž čeká Su-wej Sie z Tchaj-wanu. Po Wozniacké a Williamsové rozhodně „hratelná“ tenistka.