Šílený zápas! Takový jsem ještě nehrála, smála se Plíšková po postupu do semifinále

- Filip Lefenda

Už třetím rokem po sobě si Karolína Plíšková zahraje na podniku v australském Brisbane o finále! Předloňská šampionka zdolala v kuriózním čtvrtfinálovém souboji domácí Ajlu Tomljanovicovou ve třech setech 6:1, 1:6 a 6:1. K postupu, jenž se zrodil za hodinu a 25 minut, si nasazená pětka dopomohla i čtrnácti esy. V semifinále čeká Plíškovou Chorvatka Vekičová, která v pátek povolila Bělorusce Sasnovičové pouhé dva gemy.

Plíšková vtrhla do utkání jako uragán. Češka získala hned první gem na příjmu, k němuž jí soupeřka dopomohla celkem třemi dvojchybami, a brejk následně čistou hrou potvrdila.

V páté hře přišly první komplikace při vlastním podání, z nepříznivého stavu 15:40 ale nasazená pětka vybruslila čtyřmi míčky v řadě. Vzápětí se skrze shodu prosadila podruhé na returnu, aby posléze celý set, jenž trval pouhých 26 minut, doservírovala.

Pak jako by v aréně Pata Raftera někdo mávl kouzelným proutkem. Tomljanovicová zpřesnila hru, zatímco Plíškovou přestal poslouchat servis. Jestliže v úvodní sadě získala vytáhlá Češka po prvním podání 92 procent výměn, v té druhé už byla jen na padesáti procentech. Po druhém podání navíc vyhrála Plíšková jen jeden míč z celkových šesti.

A to se na skóre muselo podepsat. Australanka vedla bleskově 5:0, když čtvrtý gem ukořistila na příjmu dokonce čistou hrou. Plíšková pak v závěru dějství alespoň odvrátila hrozbu kanára, v dalším gemu ale neproměnila brejkbol, a tak brala set poměrem 6:1 pro změnu Tomljanovicová.

Jestliže domácí ochozy čekaly, že Tomljanovicová bude na koni, hrubě se mýlily. Rovněž průběh druhé sady byl bleskově zapomenut a dominance se opět vrátila na raketu české favoritky. Ta prolomila ve druhé hře soupeřčin servis čistou hrou, o dva gemy později pak skrze nejdelší hru v utkání a až čtvrtý proměněný brejkbol loupila Plíšková podruhé.

Koncovka tak byla opět podobná. I zde se Tomljanovicové podařilo za stavu 0:5 zaznamenat alespoň jeden gem, v tom dalším už ji ale předloňská turnajová šampionka dorazila, když zužitkovala hned svůj první mečbol.

„Byl to opravdu zvláštní zápas,“ hodnotila duel přímo na kurtu jeho vítězka. „Myslím, že jsme obě nehrály špatně, rozhodující však byly začátky setů. Já dobře začala a skvěle servírovala, ona se pak ve druhé sadě zlepšila,“ pokračovala Plíšková v ohlédnutí za čtvrtfinálovým zápasem.

„Zdejší podmínky jsou velmi rychlé, občas se to takto stane. Ještě jsem ale takový zápas, v němž bych set rychle vyhrála, pak jej stejně rychle prohrála, a pak zase získala, osobně nezažila,“ usmívala se Češka. „Teď už jsem jen hrozně ráda, že jsem zase v semifinále,“ libovala si.

Po vítězství 6:1, 1:6 a 6:1, k němuž si dopomohla i čtrnácti nechytatelnými servisy, si Karolína Plíšková zahraje v Brisbane třetím rokem po sobě semifinále. Soupeřkou jí bude dvaadvacetiletá Donna Vekičová, jež v pátek zničila Bělorusku Sasnovičovou 6:2 a 6:0. S Chorvatkou má Plíšková pozitivní vzájemnou bilanci 2:1.

Brisbane International (ženy, AUS, 1 000 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
Ajla Tomljanovicová (AUS, 46.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (8.) 1:6, 6:1, 1:6