Hopman Cup: Němci jsou po roce opět ve finále, Španělsko zdolalo Francii

- Filip Lefenda

Vyvrcholení Hopmanova poháru bude mít letos naprosto stejné složení jako před rokem. Po Švýcarech postoupili v pátek do finále také Němci, kteří v přímém souboji zdolali domácí Austrálii. Duel o konečné třetí místo ve skupině A zvládlo lépe Španělsko, jež se s turnajem rozloučilo výhrou nad Francií.

Kerberová přiblížila Německo finále
Souboj o postup do finále letošního ročníku Hopmanova poháru začalo lépe Německo. Angelique Kerberová (2.) zdolala dvakrát 6:4 domácí Australanku Ashleigh Bartyovou (15.), když za celý zápas neprohrála ani jedno své podání. Zpečetit německou finálovou účast může světová čtyřka Alexander Zverev, který bude v souboji s Ebdenem velkým favoritem.

Podání neztratil ani Zverev, Německo si zahraje o titul
Hopmanův pohár v Perthu uvidí reprízu loňského finále. Úřadující šampiony ze Švýcarska vyzvou opět Němci, kteří dnes v přímém souboji o postup přehráli v bitvě dosud neporažených celků domácí Austrálii. Poté, co zdolala Kerberová Bartyovou dvakrát 6:4, splnil úlohu velkého papírového favorita Alexander Zverev (4.). Ten v zápase s Matthewem Ebdenem (46.) neztratil stejně jako jeho krajanka ani jednou servis a po triumfu 6:4 a 6:3 dal Němcům jistotu finále. Nic na ní nemohla změnit ani závěrečná smíšená čtyřhra.

V té si domácí tým připsal bod za vítězství 4:0, 4:3(1).

Austrálie – Německo 1:2
Ashleigh Bartyová (15.) – Angelique Kerberová (2.) 4:6, 4:6
Matthew Ebden (46.) – Alexander Zverev (4.) 4:6, 3:6
Bartyová, Ebden – Kerberová, Zverev 4:0, 4:3(1)

Muguruzaová zničila Cornetovou
Garbiňe Muguruzaová zaznamenala na letošním Hopmanově poháru své první singlové vítězství. Někdejší světová jednička zdolala na úvod pátečního programu Francouzku Alizé Cornetovou, které povolila jen čtyři uhrané gemy. Muguruzaová, jež připravila soupeřku hned pětkrát o podání, zatímco sama ztratila servis jen jednou, zvítězila za hodinu a 16 minut 6:1, 6:3.

Ferrer rozhodl po boji o španělském triumfu
Téměř tříhodinovou bitvu nabídl mužský singl mezi Davidem Ferrerem a Lucasem Pouillem. Španěl ztratil v úvodu hned své první podání, manko brejku ale dokázal zlikvidovat a následně udeřit v deváté hře na příjmu znova, díky čemuž bral první dějství poměrem 6:4. Ve druhé sadě vedl Ferrer 4:2, nakonec se ale konal tiebreak, v němž zvítězil Pouille 7:4. Ve třetí sadě promarnil Španěl dokonce náskok 5:2, a tak se šlo opět do zkrácené hry. Tu už si ale Ferrer mezi prsty proklouznout nenechal, když povolil soupeři jen dva míče a rozhodl tak o španělském vítězství.

Nic na něm nemohla změnit ani prohra ve smíšené čtyřhře, v níž se z čestného bodu radovali po výhře dvakrát 4:2 Cornetová s Pouillem. V tabulce skupiny A tak skončilo Španělsko třetí, Francie pak bez jediného vítězství čtvrtá.

Španělsko – Francie 2:1
Garbiňe Muguruzaová (18.) – Alizé Cornetová (45.) 6:1, 6:3
David Ferrer (125.) – Lucas Pouille (32.) 6:4, 6:7(5), 7:6(2)
Muguruzaová, Ferrer – Cornetová, Pouille 2:4, 2:4