Úspěšný návrat: Berdych po půlroční pauze přemohl Kohlschreibera

- Petr Sumbal

Tomáš Berdych v katarském Dauhá prožil úspěšný návrat na kurty po šestiměsíční pauze způsobené zraněními. Nejlepší český tenista posledních let v prvním kole Qatar ExxonMobil Open, kde nastoupil na divokou kartu, zdolal Němce Philippa Kohlschreibera 6:4, 7:6(5). V osmifinále Berdycha čeká další zkušený hráč, tentokrát Španěl Fernando Verdasco.

Tomáš Berdych v Dauhá startuje na divokou kartu, tudíž mohl narazit na jakoukoliv hvězdu včetně Novaka Djokoviče nebo Dominika Thiema. Ale los k němu byl poměrně vstřícný a přidělil mu pětatřicetiletého německého tenistu s jednoručným bekhendem Philippa Kohlschreibera, jehož devětkrát z jedenácti vzájemných soubojů porazil.

A zvládl to i podesáté, ačkoliv umetenou cestičku k vítězství rozhodně neměl. O dva roky starší Kohlschreiber začal zápas lépe, hned v prvním gemu vzal českému tenistovi podání. Tím se ovšem Berdych nenechal rozhodit, dál věřil své hře a odměna se dostavila v šesté hře, kdy srovnal brejkem na 3:3.

Set pak Berdych, nezvykle až 71. tenista světa, zakončil při soupeřově podání, když využil druhý setbol a sadu tak vyhrál v poměru 6:4. I ve druhém setu někdejší finalista Wimbledonu pokračoval v trpělivém a kvalitním výkonu. Držel ho zejména servis, po prvním podání získal 77 procent výměn, dopustil se jen jedné dvojchyby a naproti tomu nastřílel šest es.

Ve druhém setu Berdych nabídl svému soupeři jen jeden brejkbol, který ovšem dokázal odvrátit. A protože ani on svou jedinou brejkovou příležitost nevyužil, rozhodnout musela až zkrácená hra. A radoval se po ní český tenista. Ten si vytvořil nejprve náskok 5:2, následně ovšem dvakrát výměnu při svém podání prohrál. Líto mu to však nakonec být nemuselo, protože vzápětí získal další minibrejk a poté využil hned první mečbol.

V osmifinále čeká na Berdycha další vrstevník, tentokrát se utká s pětatřicetiletým Španělem Fernandem Verdaskem, se kterým má kladnou zápasovou bilanci 9:5, naposledy se s ním ale na okruhu ATP utkal v roce 2012.