Největší vítězství kariéry! Bouzková oslavila Nový rok skalpem bývalé světové čtyřky

- Petr Sumbal

Výborný start do sezóny 2019 prožívá teprve dvacetiletá česká tenistka Marie Bouzková. Poté, co na prvním turnaji sezóny v Brisbane úspěšně prošla tříkolovou kvalifikací, zvládla také první kolo, kde si poradila s domácí hvězdou Samanthou Stosurovou, kterou přehrála 4:6, 6:2, 6:2 a připsala si tak největší vítězství své zatím krátké kariéry, když poprvé zvítězila nad hráčkou první stovky žebříčku.

Svůj zápas si musela Marie Bouzková pořádně vyčekat, protože se v aréně Pata Raftera v Queensland Tennis Centre v Brisbane nejprve musely odehrát čtyři další duely. Až jako poslední australští pořadatelé vypsali zápas domácí hvězdy Samanty Stosurové, kterou čekal jubilejní tisící zápas kariéry, proti českému talentu.

Utkání se nakonec končilo až po půlnoci místního času, tedy vlastně už v roce 2019. Oslavy Nového roku si však mohla zpříjemnit vítězstvím jen jedna z hráček, a tou se nakonec stala mladá Češka. Naopak Stosurová na svůj jubilejní tisící mač nebude vzpomínat v dobrém. Bouzková měla úspěšný start už do první sady, ve které vedla 3:1, jenže poté si podání dvakrát nechala vzít a první set tak šel za o čtrnáct let starší Australankou.

Od druhého setu to ale už Bouzková rozjela naplno a bylo čí dál tím víc zřejmé, že si připíše své největší vítězství kariéry. Hned v prvním gemu druhé sady získala brejk, náskok poté navýšila až na 4:0 a druhý set brala v poměru 6:2.

Stejným příběh se pak opakoval i v rozhodující sadě. Bouzková znovu hned v první hře sebrala Stosurové podání a prezentovala se sebevědomou útočnou hrou, jejímž výsledkem bylo na konci úctyhodných 42 vítězných úderů. Na vítězné vlně se pak Bouzková dovezla až do konce dvou a čtvrthodinového nevšedního utkání, které se odehrálo na přelomu dvou let.

Za stavu 4:2 Češka využila i druhý brejk, který jí soupeřka ve třetím setu nabídla a v osmém gemu pak celý zápas ve velkém stylu dopodávala čistou hrou.

Bezprostředně po zápase byla 139. hráčka světa, kterou čeká žebříčkový posun o minimálně dvacet míst, dotázána, proč si myslí, že se v České republice rodí tolik skvělých tenisek. „Asi to bude jídlem, mám hrozně ráda svíčkovou, knedlíky a další typické české pokrmy,“ odpověděla se smíchem Bouzková.

Má opravdu Česko nový tenisový talent a třeba i budoucí hráčku té nejužší světové elity či oporu reprezentace? Napoví už druhé kolo v Brisbane, ve kterém se Bouzková utká v pikantním souboji se svou slavnější krajankou Karolínou Plíškovou, se kterou ještě nikdy nehrála.