WTA

Silvestrovský program: Plíšková začíná brzy ráno, Kvitová si musí počkat

- Radek Štohl

Je na čase si přivstat. Pokud fanoušci Karolíny Plíškové budou chtít vidět její úvodní duel sezóny, musí si natočit budíky. Druhá nejlepší česká tenistka dvouhry začne na podniku v Brisbane v neděli již ve dvě hodiny ráno středoevropského času, zatímco úspěšná hráčka z kvalifikace Marie Bouzková se proti Samanthě Stosurové postaví na stejném dvorci nejdříve od 11:30. Petra Kvitová má na Silvestra volný režim.

Naposledy v sezóně 2013 prohrála Karolína Plíšková úvodní zápas roku v hlavní soutěži. Na turnaji v Sydney nestačila Saru Erraniovou, se kterou prohrála hladce 1:6, 3:6.

O téměř šest let později Plíšková vstupuje do sezóny v odlišné pozici. Aktuálně jí patří osmé místo světového žebříčku singlu a na turnaji v Brisbane, kde v roce 2017 triumfovala, se řadí mezi hlavní favoritky akce.

Svoji roli by chtěla potvrdit již v úvodním kole proti Kazašce Julii Putincevové. S momentálně čtyřiačtyřicátou tenistkou světa se Češka potkala třikrát, přičemž slavila dvě výhry. Obě přišly na okruhu WTA. Nejprve na zdejším místě při zisku trofeje vyřadila protihráčku po sadách 6:3, 6:1, o několik měsíců později jí nedovolila uhrát set ani v Miami.

Naopak cenné zkušenosti bude na australském turnaji sbírat Marie Bouzková. Dvacetiletá tenistka po úspěšné kvalifikaci, v níž například porazila velký supertalent Martu Kosťukovou, při své sedmé účasti v hlavní soutěži WTA vyzve Samanthu Stosurovou, která v minulosti pobývala na čtvrté příčce žebříčku.

Třetí českou hráčkou na turnaji je Petra Kvitová, osmadvacetiletá tenistka však na vstup do nové sezóny musí počkat do pondělního dne.