Abú Zabí: Djokovič ovládl těžké finále a triumfem dorovnal Nadala. Musel však otáčet

- Radek Štohl

Exhibici v Abú Zabí vyhrál Novak Djokovič, když otočil duel s Kevinem Andersonem. Srbský tenista počtvrté v kariéře na zdejší akci nenašel přemožitele, díky čemuž vyrovnal počin Rafaela Nadala. Třetí místo urval Karen Chačanov, který přehrál náhradníka Dominica Thiema v super tiebreaku.

Djokovič ve finále porazil Andersona
První šum v utkání nastal během čtvrté hry. Anderson při servisu nabídl protihráči brejkbol, Djokovič však šanci nevyužil. Další příležitost na brejk byla k vidění za stavu 4:4, v dané chvíli první tenista žebříčku nenapodobil soupeře a servis ztratil. Anderson následně uzavřel gem při vlastním podání.

Ve druhé sadě znovu Jihoameričan strádal ve čtvrtém gemu, znovu však brejkbol Djokoviče odvrátil. Následovaly suverénní hry obou tenistů na servisu. Set se blížil k tiebreaku, Djokovič ale si vypracoval dva setboly. Hned první využil a šlo se do třetí sady.

Závěrečný set byl od úvodních dvou odlišný. Ve třetím gemu Djokovič musel přečkat tři shody a jeden brejkbol protihráče. Opět se ale rozhodlo v závěru. Za stavu 4:5 Anderson při vlastním servisu odvracel stav 15:40 a celkově tři mečboly. To se mu vydařilo, soupeř ale k stejné situaci došel o dvě hry později. V té chvíli druhý mečbol v gemu využil, čímž počtvrté dobyl Abú Zabí.

Chačanov si došel pro třetí místo
První ze dvou zápasů sobotního programu měl mít jiné obsazení, Rafael Nadal však po semifinálové prohře s Kevinem Andersonem z tradiční akce odstoupil. A tak se na jeho místo dostal poražený čtvrtfinalista Dominic Thiem, který v pátek prohrál utkání o páté místo s Čong Hjonem.

Duel mezi Chačanovem a Thiemem nabídl hned v první hře dva brejkboly pro prvního jmenovaného, který však své šance nevyužil. Jelikož sám ve čtvrté hře zažehnal jednu hrozbu soupeře, tak v sedmé hře na returnu poprvé udeřil. Thiem následně znovu nevyužil brejkbol, a tak další brejk Chačanova znamenal konec první sady.

Ve druhém dějství měl za stavu 4:3 první brejkbol v setu Chačanov, ten však nezužitkoval. Po dlouhém devátém gemu poté první brejk získal jeho protihráč, který set uzavřel při vlastním podání čistou hrou. O třetím místě tak nakonec musel rozhodnout až super tiebreak, v němž dominoval ruský tenista v poměru 10:3.

Mubadala World Tennis Championship, Abú Zabí (muži, SAE, 250 000 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Kevin Anderson (RSA, 6.) – Novak Djokovič (SRB, 1.) 6:4, 5:7, 5:7

O 3. místo
Dominic Thiem (AUT, 8.) – Karen Chačanov (RUS, 11.) 3:6, 6:4, 3:10