Nová sezóna začne ve velkém stylu. Češky startují na všech turnajích

- Marek Bartošík

Další tenisová sezóna je tady. A tradičně začíná pěkně zostra. Ženy hrají v Brisbane, Šen-čenu a Aucklandu. Těchto turnajů se zúčastní řada českých tenistek. V akci budou Petra Kvitová, Kateřina Siniaková, Barbora Strýcová i sestry Plíškovy.

Očekávané Brisbane
Nejprestižnější z uvedených klání je jistě to v australském Brisbane, které patří do kategorie Premier. Na vítězku čeká 470 bodů, titul obhajuje vítězka Turnaje mistryň Elina Svitolinová. Z Češek startují Petra Kvitová, Karolína Plíšková a Kateřina Siniaková. Kromě nich má český tenis ještě dvě zástupkyně ve finále kvalifikace, a sice Karolínu Muchovou a Marii Bouzkovou.

Petra Kvitová, plnící roli nasazené čtyřky, je jedinou Češkou v dolní polovině pavouka. Vítězku turnaje z roku 2011 čeká v úvodním kole pětadvacetiletá Američanka Danielle Collinsová, 36. tenistka žebříčku. Hráčky se dosud nestřetly. Ve stejné polovině jako Kvitová je šampionka z US Open Naomi Ósakaová.

Turnajovou pětkou je Karolína Plíšková, jež titul v Brisbane získala v roce 2017. Při poslední účasti ji v semifinále zastavila Svitolinová. Šestadvacetiletou Plíškovou otestuje v prvním kole Julia Putincevová (44.). Česká tenistka vyhrála oba vzájemné duely v roce 2017 (včetně toho v Brisbane). V horní polovině pavouka je kromě Plíškové i nasazená jednička Svitolinová a trojka Sloane Stephensová.

Kromě Plíškové se v horní polovině nachází také nenasazená Kateřina Siniaková. Hrdinka finále Fed Cupu odehraje první duel při své premiéře na tomto turnaji proti domácí Ajle Tomljanovićové (46.). Jediný vzájemný duel vyhrála na posledním US Open Siniaková v tiebreaku třetího setu. V případném osmifinále může dvaadvacetiletá Siniaková narazit na favorizovanou Stephensovou.

Šen-čen nalákal Sabalenkovou i Šarapovovou
Zbylé dva turnaje spadají do nižší kategorie WTA International. Vítězka těchto podniků získá 280 bodů do žebříčku. V čínské metropoli je nasazenou jedničkou Aryna Sabalenková (11.) a dvojkou Caroline Garciaová (16.). Turnajovou pětkou je pětinásobná grandslamová vítězka Maria Šarapovová (29.).

Jedinou českou zástupkyní je Kristýna Plíšková. Los má dvojnásobná čtvrtfinalistka z let 2017 a 2018 bezesporu přívětivý, v prvním kole narazí na divokou kartu Šuaj Pcheng (125.). Pokud uspěje, může vyzvat vítězku French Open Jelenu Ostapenkovou.

V Aucklandu uvidíme Wozniackou či Strýcovou
Tento podnik spadá do stejné kategorie jako Šen-čen, má však třikrát nižší finanční dotaci (250 tisíc dolarů vs. 750 tisíc dolarů). Titul na Novém Zélandu obhajuje Julia Görgesová (14.), nyní nasazená dvojka. Turnajovou jedničkou je Caroline Wozniacká (3.), kterou brzy čeká obhajoba trofeje z Australian Open.

Český tenis bude reprezentovat Barbora Strýcová, semifinalistka turnaje z roku 2015 a čtvrtfinalistka posledních dvou ročníků. Jako pátá nasazená změří v prvním kole poprvé v kariéře síly s levorukou Taylor Townsendovou (90.). V případném osmifinále by čekala divoká karta Amanda Anisimová, nebo dosud neznámá kvalifikantka. Strýcová je ve stejné polovině pavouku jako Görgesová, může ji potkat až v semifinále.

Kompletní rozlosování turnajů:
Brisbane
Šen-čen
Auckland