Nadal může v plné síle odehrát 15 turnajů za rok, myslí si Moya

- Marek Bartošík

Rodák z Mallorky Carlos Moya je od začátku sezóny 2017 trenérem Rafaela Nadala. Španěl pod jeho vedením získal tři grandslamové tituly a vrátil se na první místo žebříčku. Loni Nadala opět zradilo zdraví, odehrál pouhých devět turnajů. I proto ho na vrcholu žebříčku vystřídal Novak Djokovič.

Pro nadcházející sezónu si Carlos Moya samozřejmě přeje, aby byl jeho svěřenec Rafael Nadal na kurtu k vidění častěji. „Zajímá mě, jestli vůbec někdy nějaký hráč zakončil rok jako světová dvojka, když se zúčastnil jen devíti turnajů? Samozřejmě chceme, aby jich příští rok odehrál víc. V plné síle jich může absolvovat až patnáct. Odehrát víc turnajů se zdá být nereálné,“ uvedl dvaačtyřicetiletý Moya pro web ATP.

Někdejší vítěz French Open a finalista Australian Open dále nastínil, jak svého svěřence a zároveň kamaráda připravuje. „Preferuji kratší tréninky. Od té doby, co jsem se stal členem Rafova týmu, netrvají tréninkové jednotky déle než dvě hodiny. Myslím, že to je dostatek času vzhledem k Rafově zápalu pro věc,“ přiblížil Moya, jenž v sezóně 2016 dovedl Milose Raonice do finále Wimbledonu.

A na čem v přípravě pracují nejvíc? Kromě fyzické kondice je to taktika. „Snažíme se z Rafy udělat agresivnějšího hráče. Takový styl hry sice nepreferuje, my se ale snažíme, aby se při agresivní hře cítil komfortně,“ prozradila bývalá světová jednička.

Moya si zároveň uvědomuje limity svého zkušeného svěřence. „Je jasné, že z Rafy nikdy nebude Federer, Raonic nebo Berdych, kteří často zakončují výměny po dvou úderech. Může se jim ale přiblížit. V tréninku zkoušíme nové věci, které pak chceme promítnout do zápasů.“

Ještě důležitější než taktika je ale pro kariéru Rafaela Nadala zdraví. „Přeju si jen to, aby byl Rafa zdravý. To je jasná priorita našeho týmu. Pak bude schopen podávat vynikající výkony,“ dodal na adresu svého kamaráda Moya.

V jednu dobu byli i rivalové. Nadal dokázal svého staršího krajana porazit v pouhých šestnácti letech.