Challengery vstupují do nové éry. Jaké změny čekají turnaje nižší kategorie?

- Jan Vojkůvka

Velká změna nečeká v nové sezoně pouze okruh ITF, který se do dvou let plně osamostatní a nebude zasahovat do žebříčků ATP a WTA. Svou reformou projdou rovněž turnaje ATP Challenger Tour, které patří do nižší kategorie tenisových podniků, na nichž stovky hráčů doufají v průlom a šanci hrát proti těm nejlepším.

Rok 2019 přinese spoustu podstatných změn v tenisovém dění. Týkat se bude nejen okruhu ITF, ale rovněž challengerů. Cíl přitom není nijak utajovaný. Změny na challengerech mají především dopomoci ke snížení počtu profesionálních tenistů na okruhu ATP. Zároveň jde o to, aby se zajistilo, že hráči, co se na žebříček ATP dostanou, si dokázali vydělat dostatek peněz k životu.

Cesta sice bude ještě dlouhá a trnitá, ale tlak, který vyvíjí zejména tenisté mimo elitní stovku, a fakt, že se s tenisovými zápasy stále více „obchoduje“, přinutila ITF a obě profesionální asociace ke změnám, jež mají poměry v bílém sportu změnit.

„Jedná se o významné změny, které povedou ke skutečnému posílení ATP Challenger Tour,“ uvedl Chris Kermode, výkonný předseda představenstva a prezident ATP. „Zejména proto, že se snažíme nabídnout hráčům více příležitostí, jak si více v profesionálním tenise vydělat. Je pro nás prioritou, abychom zlepšili životaschopnost kariéry v mužském tenise. Tyto změny představují pro náš sport důležitý krok správným směrem.“

Více hráčů, menší kvalifikace
Od nové sezony projdou všechny challengery revolučními změnami, jež razantně navýší počet hráčů v hlavní soutěži a de facto zruší kvalifikace. Respektive je zmenší na úplné minimum. Změní se kalendář či prize money, které bude navýšeno, aby odpovídalo zvýšenému počtu účastníků.

Doposud na challengerech v hlavní soutěži startovalo 32 tenistů. Od nové sezony se jejich počet navýší na 48, přičemž všichni budou mít garantovaný podíl z prize money. V uplynulých letech se na peníze dostalo pouze 32 hráčů, jelikož hráči v kvalifikacích nebrali ani cent.

Právě kvalifikace dozná také významných změn. Počet účastníků kvalifikace se pohyboval standardně na 32 hráčích, z nichž se 4 dostali do hlavní soutěže. Nyní do kvalifikace naskočí pouze 4 hráči a 2 z nich projdou do samotného turnaje.

Redukce profesionálů, dva vstupní žebříčky
Nové rozložení challengerů navíc budou moci využít i hráči z ITF World Tennis Tour. Do každého turnaje se dostane 42 nejvýše postavených hráčů na žebříčku ATP, kteří se pro daný podnik přihlásili. Další 4 místa v hlavní soutěži budou rezervovány pro hráče z žebříčku ITF. A hned 3 ze 4 kvalifikantů budou rovněž z okruhu ITF.

Také listiny náhradníků budou hned dvě a budou rozděleny na tenisty z ATP a ITF. Tito náhradníci budou nahrazovat hráče ze „své sekce“ na challengeru.

Tyto změny by měly být zachovány i v roce 2020, kdy se ATP kompletně osamostatní od ITF a turnaje z ITF World Tennis Tour nebudou přinášet tenistům vůbec žádné body do žebříčku.

Obdobnými změnami projdou i nejnižší turnaje ITF na ženském okruhu a u obou tenisových asociací mají dosáhnout jediného – snížení počtu profesionálů na těchto okruzích na 600-700. Mezi muži figuruje aktuálně na žebříčku ATP přes 2000 tenistů, což by se právě od roku 2020 mělo razantně změnit.

Zda tyto změny skutečně docílí toho, aby se tenisové prostředí stalo finančně přívětivější pro hráče z druhé či třetí kategorie, ukáže ale až čas.