Dřív, než se čekalo. Berdych oslaví Silvestra na kurtu

- Jan Vojkůvka

Jeden z nejkonzistentnějších tenistů současné generace, Tomáš Berdych, se měl původně na okruh ATP vrátit 7. ledna v novozélandském Aucklandu. Nakonec však svůj comeback trochu uspíší a startovat bude už na konci prosince v katarském Dauhá, kam obdržel od organizátorů divokou kartu.

Až do minulé sezony se mu velká zranění vyhýbala. Po problémech v roce 2017 byl výrazně ovlivněn i rok 2018, během něhož předčasně ukončil sezonu v červnu, aby dal čas regeneraci a léčbě svých bolavých zad.

To trochu narušilo jeho fantastickou statistiku, když v uplynulých 15 letech byl jedním z nejlepších hráčů na okruhu ATP za tenisty z velké čtyřky (Federer, Nadal, Djokovič, Murray). Držitel 13 titulů z 31 finálových zápasů, který vyhrál přes 600 duelů na okruhu ATP, včetně 143 grandslamových střetnutí, však věří, že jeho čas ještě nevypršel a v roce 2019 chystá velký návrat.

Ten měl původně nastat druhý lednový týden v Aucklandu, kam získal divokou kartu. Jenže po nabídce od pořadatelů turnaje v Dauhá, kde v roce 2015 dokráčel až do finále, a byl také ještě dvakrát v semifinále, přijal divokou kartu i do Kataru.

Zde bude hrát od 31. prosince a oslaví tak Silvestr v prostředí, které mu je nejbližší – poblíž tenisového kurtu.

Už v prvním kole přitom bude moci narazit buď na světovou jedničku Novaka Djokoviče, či na osmého hráče světa Dominica Thiema. Aktuálně 71. tenista mužského žebříčku je po obdržení divoké karty nejníže postaveným hráčem v hlavní soutěži.