Federer: S čísly na mě nechoďte

- Marek Bartošík

Ve svých sedmatřiceti letech se Roger Federer stále drží mezi elitou. Na nejpodstatnější témata, například o svých rivalech, již odpovídal mnohokrát. Sem tam se ale najde nové, nezodpovězené téma. U Švýcara je to mimo jiné vztah ke statistikám.

Detailní statistiky jsou vděčným předmětem zájmu sportovních komentátorů, analytiků i fanoušků. Ne ale Rogera Federera. „Statistiky upřímně neřeším. Vím, že existují nadšenci do čísel. Řeší, kolik jsem udělal dvojchyb, kolikrát jsem trefil první servis nebo jestli jsem měl pozitivní bilanci vítězných úderů a nevynucených chyb,“ vyjádřil se aktuálně třetí hráč světa.

Pro Švýcara jsou důležité jiné aspekty. „Klíčové je, jak mám čelit soupeři. Jakou zvolit taktiku, jak reagovat na vítr. Existuje mnoho podobně důležitých věcí,“ zhodnotil vítěz posledních dvou ročníků Australian Open.

Kromě vztahu k číslům Federer uvedl statistiky ze svých tréninků. „V posilovně jsem nejvíc strávil tři hodiny, to je můj rekord. Na kurtu je mé maximum čtyři a půl hodiny v kuse.“

Řeč přišla i na geometrii a osobu Roda Lavera. „Dříve byl tenis jiný, protože jste nemohli tak často dávat rány, jako je tomu nyní. Máme to jednodušší. Tehdy se hodně hrály loby, udržely vás ve výměně. Soupeř nemohl pokaždé zabít míček,“ uvedl sedmatřicetiletý Švýcar.

Zdroj: www.tennisworldusa.org