ATP

Vajda se stal trenérem roku. K triumfu pomohlo vzkříšení Djokoviče

- Radek Štohl

Trenérem roku za sezónu 2018 se u mužů stal Marián Vajda. Slovenský kouč od poloviny dubna znovu začal působit u Novaka Djokoviče, kterému ve druhé polovině sezóny dopomohl k triumfům ve Wimbledonu a US Open. Djokovič se zároveň vrátil na post světové jedničky.

Ještě v červnu se Djokovič nacházel na dvaadvacátém místě světa. „Ocenění bych rád věnoval celému našemu týmu," nechal se slyšet Vajda, který se společně s fitness trenérem Gebhardem Gritschem vrátil ke Srbovi po roční odmlce.

Djokovič přitom prožil pomalý start.do sezóny 2018. Po předčasném konci v osmifinále Australian Open se podrobil menšímu operačnímu zákroku pravého lokte. Na konci dubna jeho bilance činila 6 výher a 6 proher. 

Pod Vajdou se však pomalu začal zvedat, připsal si čtvrtfinále French Open, po kterém do konce ročníku padl jen ve čtyřech utkáních. Kromě zisku dvou grandslamů uspěl také v Cincinnati či Šanghaji. „Jsem velice spokojený, že se vrátil na post světové jedničky," připomněl třiapadesátiletý kouč králování Djokoviče od pátého listopadu.

Mezi dalšími nominovanými na trenéra roku byli Jan de Witt (jeho svěřencem je Nikoloz Basilašvili), Carlos Moya (Rafael Nadal), Sebastian Prieto (Juan Martín Del Potro) a Simone Vagnozzi, který dovedl Marco Cecchinata do semifinále Roland Garros. To si vybojoval právě po zápase s Djokovičem.