Největší emoce teprve přijdou, ví Šafářová. Jméno poslední parťačky zatím tají

- Filip Lefenda, Michal Chadim

Vítězstvím 7:5 a 6:0 udělala Lucie Šafářová tečku za svým singlovým působením v domácí extralize. Jednatřicetiletá tenistka, hájící barvy Prostějova, se na lednovém Australian Open rozloučí s aktivní kariérou, a tak je pro ní letošní ročník týmové soutěže jiný než ty předchozí. „To hlavní ale přijde v Austrálii, tam to bude opravdový konec,“ říká v rozhovoru, v němž přišla řeč i na situaci okolo divoké karty do Melbourne či deblové parťačky, jež jí bude stát při její derniéře po boku.

Vítězstvím nad Martincovou jste pro Prostějov získala první finálový bod. Jak jste zápas viděla?
Dobře jsem začala. Už v prvním setu jsem měla několik šancí dostat se na dvojitý brejk, pak se mi to tam ale trochu zkomplikovalo. Naštěstí jsem odehrála dobře koncovku. Ve druhém setu už se mi pak hrálo daleko lehčeji – dobře jsem servírovala a hrála agresivně. Jsem ráda, že jsem týmu přinesla první bod.

Zmínila jste koncovku prvního setu. Co v ní rozhodlo?
Musela jsem být hodně koncentrovaná na první míč, povrch je hodně rychlý. Důležité bylo chodit do ofenzívy a samozřejmě nekazit (smích).

K extralize máte velký vztah, hrajete ji pravidelně. Ve světě to není až tak obvyklé, tam se hraje spolu s muži maximálně na Hopmanově poháru...
Týmových soutěží máme v tenise hrozně málo. Já je mám hodně ráda, ať už je to Fed Cup nebo extraliga. Jsou to skvělá přípravná utkání na Austrálii. Máme fajn tým, hrát za něj je potěšení.

Máte za sebou singlovou extraligovou derniéru…
Odehrála jsem za Prostějov spoustu utkání. Doufám, že dnes získáme jedenáctý titul. Týmové soutěže mě opravdu baví.

Je pro vás letošní extraliga, vzhledem k vašemu plánovanému loučení s kariérou, výjimečná?
Trochu ano. To hlavní ale přijde v Austrálii, tam to bude opravdový konec. Největší emoce teprve přijdou.

Jak jste na tom před turnajem v Melbourne herně a fyzicky?
Fyzicky se cítím dobře. Jsem zdravá, to je to klíčové a nejdůležitější. Doufám, že mi to vydrží. V přípravě mám ještě dost času, do Melbourne odlétám až někdy 10. ledna. Tak nějak postupně přidávám, musím ale dávat pozor na zdraví. Snažím se poslouchat své tělo a nic nepřehánět.

Jdete tedy herně nahoru? Dnes proti Martincové to byl o dost lepší výkon než třeba proti talentované čtrnáctileté Noskové…
Jsou to pro mě utkání po dlouhé době, dostat se do zápasového tempa chvíli trvá. Myslím ale, že jsem v extralize odehrála dobrá tři utkání. Druhý set byl dnes perfektní, takže uvidíme. Doufám, že si singla tedy ještě někdy zahraji (smích).

V semifinále jste měli s Prostějovem hodně namále.
To ano, bylo to velké drama. Vnímali jsme to. Chceme samozřejmě vyhrát, ale je to sport. Kdyby se nezadařilo, musí to člověk akceptovat. Je fajn, že to nakonec vyšlo. Snad z toho bude jedenáctý titul.

Jsou nějaké novinky ohledně divoké karty na Australian Open?
Čekám na vyjádření, zatím žádné novinky nemám. Poslední volnou kartu budou organizátoři udělovat asi až těsně před startem turnaje, takže uvidíme. Čekám a uvidím, zda se to třeba nějak neposune, zda se někdo neodhlásí. Tak jako tak ale určitě v Melbourne nastoupím ve čtyřhře.

Na australský grandslam se budete připravovat v Česku. Není to komplikace?
Nevadí to. V minulých letech jsem byla na Floridě, kde jsem absolvovala kvalitnější přípravu. I v minulosti jsem se ale několikrát připravovala tady. Do Melbourne letím týden předem, takže si myslím, že si zvyknu a že to bude stačit.

A deblová parťačka se rýsuje, nebo ji budete řešit až na místě?
Parťačka se rýsuje, ale oznámíme to až za nějakou dobu. Zatím ještě ne. (úsměv)