Tenisová extraliga: Favorit padl! I. ČLTK sesadilo neporazitelný Prostějov

- Filip Lefenda

Vítězná šňůra Agrofertu Prostějov je u konce! Po deseti letech byl král tuzemské tenisové soutěže sesazen a ve finále extraligy padl. Přemožitelem se stali tenisté I. ČLTK, kteří ve středečním finále pokořili favorizované soupeře 5:4 na zápasy a získali premiérový titul v samostatné historii České republiky.

I.ČLTK Praha – TK Agrofert Prostějov 5:4,
Tereza Martincová – Lucie Šafářová 5:7, 0:6
Robin Staněk – Norbert Gomboš (SVK) 7:6(5), 6:4
Markéta Vondroušová – Kristýna Plíšková 7:6(0), 7:5
Jan Šátral – Adam Pavlásek 2:6, 5:7
Andrej Martin (SVK) – Jiří Veselý 4:6, 2:6
Michael Mmoh (USA) – Michajl Kukuškin (KAZ) 2:6, 6:3, 6:4
Hradecká, Krajiceková (NED) – Kr. Plíšková, Šafářová 6:2, 3:6, 11:9
Šátral, Staněk – Jebavý, Pavlásek 6:4, 6:2
Mmoh (USA), Martin (SVK) – Veselý, Kukuškin (KAZ) 4:6

Šafářová poslala Prostějov do vedení
První středeční bod získala pro Prostějov Lucie Šafářová (105.), která se na lednovém Australian Open rozloučí s aktivní kariérou. Úspěšná reprezentantka svedla v úvodním setu bitvu s Terezou Martincovou (198.), kterou zdolala v koncovce 7:5. Druhý set už poté byl jednoznačnou záležitostí, Šafářová jej ovládla poměrem 6:0.

Staněk otočil oba sety, Pražané srovnávají
Robin Staněk (772.) ovládl i své třetí letošní vystoupení v extralize. Tentokrát vyzval hráč I.ČLTK Slováka Norberta Gomboše (266.), který je v žebříčku o více než 500 míst výše. Zkraje utkání tahal český tenista za kratší konec, když prohrával už 2:5. Nakonec si ale vynutil zkrácenou hru, v níž zvítězil nejtěsnějším rozdílem 7:5. Také druhé dějství načal lépe slovenský favorit, který si vypracoval vedení 4:2, poté se ale Staněk blýskl čtyřmi gemy v řadě a postaral se tak triumfem 7:6(5) a 6:4 o první finálové překvapení.

Vondroušová zdolala Plíškovou, I.ČLTK jde do vedení
Markéta Vondroušová (68.) přehrála v atraktivním extraligovém souboji krajanku Kristýnu Plíškovou (94.) 7:6(0), 7:5 a posílá pražské I.ČLTK do vedení. Devatenáctiletá Vondroušová čelila v úvodní sadě za stavu 5:6 setbolu, ten ale odvrátila a vynutila si tiebreak, v němž zkušenější Plíškové nepovolila ani bod! Ve druhé sadě získala Plíšková za stavu 2:2 soupeřčin servis a vedla, Vondroušová ale ihned oplácela stejnou mincí. Následně si aktérky držely podání, diváci ale svědky druhé zkrácené hry nebyli. Plíšková za stavu 5:6 nezvládla gem dopodávat a po těsném míči do autu odešla z kurtu poražena.

Finále opět srovnáno, druhý prostějovský bod zařídil Pavlásek
Tenisté I.ČLTK sice otočili stav extraligového finále s Prostějovem na 2:1, do trháku se ale Pražané nedostávají. Jen chvíli po triumfu Vondroušové totiž srovnal stav na 2:2 Adam Pavlásek (209.), který splnil roli favorita proti Janu Šátralovi (543.). Toho porazil počtvrté v kariéře, a sice po setech 6:2 a 7:5.

Po singlech je stav 3:3
Další dva zápasy ve dvouhrách nic nenapověděly. Prostějovský Jiří Veselý potvrdil roli favorita proti Andreji Martinovi, kterého porazil 6:4, 6:2 a dost svůj tým do vedení 3:2.

Jenže v dalším zápase, ve kterém proti sobě naskočili zahraniční hráči, opět ČLTK dokázalo srovnat skóre. Michael Mmoh v souboji s Michajlem Kukuškinem sice ztratil první set hladce 2:6, ale v dalších sadách zvítězil 6:3, 6:4 a srovnal finále na 3:3.

I. ČLTK vybojoval první mečbol!
První ze tří deblů, které musely rozhodnout o držitelích extraligového titulu, lépe zvládly ženy pražského týmu. Lucie Hradecká s Michaelou Krajicekovou v dramatické třísetové bitve přehrály Lucii Šafářovou a Kristýnu Plíškovou po setech 6:2, 3:6, 11:9. Česko-nizozemský pár svým vítězství strhl vedení na stranu I. ČLTK, které bylo za stavu 4:3 na zápasy jediný bod od triumfu.

I. ČLTK proměnil první mečbol!
Prostějov, s vědomím, že musí vyhrát obě zbývající mužské čtyřhry, nedokázal splnit roli favorita a hned v této první padl. Dvojice Roman Jebavý s Adamem Pavláskem nestačila na Robina Staňka s Janem Šátralem a prohrála 4:6, 2:6. Družstvo I. ČLTK mohlo po tomto vítězství začít slavit teprve třetí triumf v domácí soutěži a vůbec první v samostatné historii České republiky.

Tenisová extraliga den po dni

17.12.
Tenisová extraliga: Prostějov odvrátil pohromu na poslední chvíli, ve finále i I. ČLTK

16.12.
Tenisová extraliga: Přerov senzaci nedotáhl, o finále si zahrají Říčany! Sparta vykřesala naději

15.12.
Tenisová extraliga: Prostějovská cesta za dalším titulem se bortí, pražský souboj pro I. ČLTK

14.12.
Tenisová extraliga: Říčany vydřely postup, za Jihlavu bodovala třináctiletá tenistka