Průkopník mezi turnaji! Rio Open jako první využije grandslamové pravidlo

- Jan Vojkůvka

Poprvé se pravidlo o stopkách na kurtu objevilo v kvalifikaci US Open 2017. Postupem času ho využívaly další grandslamy a testování na mužském okruhu proběhlo i v rámci ATP Next Gen Finals. Stále oblíbenější časovač si však jako horkou novinku pro turnaj ATP World Tour vybrali i v Brazílii. Rio Open se stane prvním podnikem mimo grandslamy, kde měřič času mezi servisy bude zaveden.

Tenisová pravidla se postupem času mění a inovují a měřič času, který má tenistům usnadnit orientaci v tom, jak dlouho jim trvá příprava na servis, už nebude součástí pouhých grandslamů.

Již bylo rozhodnuto, že se stopky v příštím roce představí na turnajích ATP World Tour 1000. Od roku 2020 pak budou součástí celého okruhu.

Jakýmsi průkopníkem, který nebude mít příští rok ještě povinnost představit stopky v akci, bude brazilský antukový turnaj Rio Open. Největší jihoamerický turnaj, který se bude konat od 18. do 24. února, se stane prvním turnajem ATP World Tour 500, který stále ještě čerstvou novinku představí.

Na turnaji se představí hráči jako Diego Schwartzman či Dominic Thiem a Fabio Fognini. Stálice tenisového okruhu si tak budou moci pomalu zvykat na to, že v dalších letech se měřič času stane plnou součástí okruhu ATP, a kromě grandslamů a Masters se příští rok dočkají, mnohdy kritizované inovace, už v Riu.