Francouzi mají nového kapitána. Do nové éry vstoupí s bývalou světovou čtyřkou

- Jan Vojkůvka

Francie má před začátkem nové éry Davis Cupu svého nového lodivoda. Vítězové z roku 2017 a finalisté letošního ročníku budou z lavičky řízení bývalou světovou čtyřkou Sebastianem Grosjeanem, který nahradí dosavadního kapitána Yannicka Noaha.

Pod Yannickem Noahem se Francie dočkala jubilejního desátého triumfu v Davis Cupu a úspěšné angažmá zakončil postupem do finále v letošním roce. Jako velký kritik nového formátu, který se začne hrát v příští sezoně, se však Noah své působení u týmu rozhodl ukončit.

Původně byla zamýšlena na pozici kapitánky Francouzka Amelie Mauresmová, která ale nakonec zvolila trochu jinou cestu a spojila síly se svým krajanem Lucasem Pouillem, jemuž bude pomáhat v individuální kariéře.

Novým kapitánem se tak stal Grosjean, který uzavřel s tenisovým svazem dvouletou smlouvu.

„Je pro mě obrovskou ctí, že jsem byl jmenován kapitánem francouzského daviscupového týmu, protože jsem byl vždy velmi oddaný této soutěži,“ uvedl Grosjean v prohlášení.

Čtyřicetiletý bývalý tenista reprezentoval Francii mezi lety 1999-2007 a vyhrál 16 z 26 zápasů. Během své kariéry vystoupal až na čtvrté místo světa a získal čtyři tituly na okruhu ATP.