Tenisová extraliga: Prostějov odvrátil pohromu na poslední chvíli, ve finále i I. ČLTK

- Filip Lefenda, Jan Vojkůvka

Po překvapivé porážce s Přerovem dostali tenisté Prostějova druhou šanci, neboť jejich přemožitelé v neděli neuspěli proti Říčanům. Favorizovaný Agrofert se dokázal dostat z kritického stavu 2:3 na zápasy a skvěle hrající Říčany přehrál o tolik potřebné tři body 6:3. Do středečního finále již naopak postoupil tým I.ČLTK Praha, který proti Jihlavě splnil roli velkého favorita.

Semifinále

I.ČLTK Praha – TK Spartak Jihlava 6:1
Jesika Malečková
– Linda Fruhvirtová 6:2, 7:6(4)
Ondřej Krstev – David Palán 6:0, 6:0
Tereza Martincová – Rebecca Šramková (SVK) 6:4, 4:6, 3:6
Robin Staněk – Dušan Lojda 6:1, 6:2
Michael Mmoh (USA) – Michael Vrbenský 6:7(6), 7:5, 6:2
Andrej Martin (SVK) – Martin Vondrák 6:1, 6:0
Krstev, Šátral – Palán, Vondrák 6:0, 6:3

Krstev rozdrtil soupeře
I. ČLTK Praha vstoupil do závěrečného utkání své skupiny výhrou Ondřeje Krsteva nad Davidem Palánem, jemuž favorizovaný hráč pražského týmu udělil dva kanáry.

Mnohem vyrovnanější byl v první várce zápasů ženský duel mezi Jesikou Malečkovou a Lindou Fruhvirtovou. Teprve třináctiletá tenistka v barvách Jihlavy proti mnohem zkušenější krajance neprodala svou kůži lacino a zejména ve druhém setu favoritku po kurtu proháněla. Nakonec se ale projevily kvality a zkušenosti Malečkové, která svou sokyni zdolala 6:2, 7:6(4) a zajistila ČLTK postup do finále.

Šramková si poradila s Martincovou
Dramatický třísetový zápas spolu odehrály Tereza Martincová a Rebecca Šramková. Slovenska tenistka, jež nastupuje za Spartak, sice prohrála první set, ale zápas dokázala zdárně otočit. Martincovou nutila k chybám a začala ji přehrávat, což se projevilo v obou dalších sadách, které Slovenka vyhrála a porazila Češku 4:6, 6:4, 6:3

Pražané v mužích dominovali
Naopak suverénní výhry si ČLTK připsalo v mužských dvouhrách. Robin Staněk přehrál Dušana Lojdu jednoznačně 6:1, 6:2.

Slovák Andrej Martin následně povolil Martinu Vondrákovi jen jeden gem a ve druhé sadě mu udělil kanára.

Vrbenský vedení neudržel
Dramatický souboj sehrál jihlavský reprezentant Michael Vrbenský proti Američanovi Michaelu Mmohovi. Svého soupeře dokázal český mladík v prvním setu porazit a své šance měl i ve druhé sadě, ale vedení udržet nedokázal a prohrál 6:7(6), 7:5, 6:2. Po tomto výsledku získalo I. ČLTK rozhodující pátý bod.

TK Agrofert Prostějov – RPM Oáza Říčany 6:3
Lucie Šafářová – Jekatěrina Alexandrovová (RUS) 3:6, 5:7
Zdeněk Kolář – Marek Gengel 7:5, 6:4
Kristýna Plíšková – Anastasija Sevastovová (LAT) 1:6, 4:6
Adam Pavlásek – Petr Nouza 2:6, 7:6(5), 7:5
Michajl Kukuškin (KAZ) – Marton Fucsovics (HUN) 6:2, 6:4
Jiří Veselý – Luca Vanni (ITA) 4:6, 6:7(3)
Šafářová, Plíšková – Sevastovová (LAT), Sestini Hlaváčková 6:4, 6:3
Veselý, Kukuškin (KAZ) – Lustig, Gengel 6:4, 7:5
Jebavý, Pavlásek – Fucsovics (HUN), Vanni (ITA) 7:6(5), 6:4

Šafářová prohrála s Alexandrovovou
Cenné vítězství zaznamenala v extraligovém souboji česky hovořící Ruska Jekatěrina Alexandrovová. Ta poslala triumfem nad Lucií Šafářovou, jež po letošním Australian Open ukončí aktivní kariéru, celek Říčan do vedení. Alexandrovová zdolala oblíbenou Češku 6:3 a 7:5, když v utkání odvrátila všech pět brejkbolů, a potvrdila tak, že se jí letos v halách nesmírně daří.

Kolář porazil Gengela a srovnal
První pondělní prostějovský bod zaznamenal Zdeněk Kolář, jenž porazil krajana Marka Gengela 7:5 a 6:4. Kolář ztratil v zápase jen jediné podání, protivníka pak o servis připravil celkem třikrát. Agrofert díky jeho vítězství srovnal stav série na 1:1.

Vedení vrátila Říčanům Lotyška
Jedenáctá hráčka světa Anastasija Sevastovová přiblížila Říčany k senzaci a získala pro tým druhý bod, když přehrála ve dvou setech 6:1 a 6:4 Kristýnu Plíškovou. Sevastovová v duelu ztratila jen jedno podání, na returnu pak sama uspěla ve čtyřech případech.

Pavlásek po obratu vydřel bod s Nouzou
Po čtvrtém odehraném utkání je v Prostějově stav opět srovnán, nechybělo ale příliš a z vedení 3:1 se mohly překvapivě radovat Říčany. Říčanský Petr Nouza získal v souboji s domácím Adamem Pavláskem první sadu v poměru 6:2 a zle zatápěl favoritovi i v dalších dvou dějstvích. Ty bral nakonec po velkém boji Pavlásek, jenž zvítězil 2:6, 7:6(6) a 7:5.

Prostějov se dostal na pokraj vyřazení
Hned další zápas ale přidělal favorizovanému Prostějovu vrásky na čele. Jiří Veselý nedokázal potvrdit roli favorita proti Italovi Lucovi Vannimu, se kterým prohrál ve dvou setech 4:6, 6:7(3). V tu chvíli bylo jasné, že pokud Prostějov proti Říčanům prohraje ještě jeden zápas, dojde k obrovské senzaci a vyřazení týmu, jenž vládl extralize v posledních deseti letech.

Favorit otočil vývoj dvěma výhrami
Za stavu 2:3 se ale favorizovaný celek dostal ke dvěma poměrně jasným výhrám. V mužské dvouhře dokázal Kazach Michajl Kukuškin porazit Maďara Martona Fucsovicse po setech 6:2, 6:4 a srovnal na 3:3.

Následně se do akce dostaly deblistky a Lucie Šafářová s Kristýnou Plíškovou předvedly výborný výkon proti lotyšsko-české dvojici Anastasiji Sevastovové a Andree Sestini Hlaváčkové. Prostějovské reprezentantky zvítězily 6:4, 6:3 a otočily vývoj zápasu na 4:3 pro Agrofert.

Prostějov zápas otočil a senzaci nepřipustil
O osudu zápasu tak musely poslední dvě čtyřhry mužů. Jiří Veselý s Michajlem Kukuškinem porazili Jana Lustiga s Markem Gengelem 6:4, 7:5 a navýšili vedení Prostějova na 5:3.

Záverečný zápas, ve kterém oba týmy musely vyhrát, a jejich vítězství by znamenal postup do finále, se pak stal rovněž kořistí favorita. Roman Jebavý a Adam Pavlásek dokázali přehrát maďarsko-italský pár Martona Fucsovicse a Lucu Vanniho 7:6(5), 6:4 a vybojovali postup do finále, ve kterém Prostějov bude znovu obhajovat titul.

Tenisová extraliga den po dni

16.12.
Tenisová extraliga: Přerov senzaci nedotáhl, o finále si zahrají Říčany! Sparta vykřesala naději

15.12.
Tenisová extraliga: Prostějovská cesta za dalším titulem se bortí, pražský souboj pro I. ČLTK

14.12.
Tenisová extraliga: Říčany vydřely postup, za Jihlavu bodovala třináctiletá tenistka