Olympijský ústupek? Haggerty se vyjádřil k účasti Federera v Tokiu

- Jan Vojkůvka

Olympijské hry bez Rogera Federera, nebo s Rogerem Federerem? Touto otázkou se nyní zabývá Mezinárodní tenisová federace, která nechce japonskou olympiádu v Tokiu zažít bez hrající legendy. Pravidla jsou ale neúprosná. Nebo snad ne?

Jak dostat na olympijské hry dvacetinásobného grandslamového šampiona a přitom ho nenutit hrát Davis Cup, který už hrát nechce? To je otázka, kterou se zabývá šéf ITF David Haggerty.

V současnosti každý tenista, který chce pod pěti kruhy startovat, musí odehrát určitý počet zápasů v týmové soutěži během celého olympijského čtyřletého cyklu. Jenže Federer se naposledy Davis Cupu zúčastnil v roce 2015. V předchozím průběhu kariéry už od roku 1999 byl nominován k celkem 27 střetnutím, ve kterých zaznamenal 40 výher a jen 8 porážek.

Jak ale zajistit, aby mohl Federer v Tokiu startovat? „Pořád ještě může v Davis Cupu hrát v roce 2019 nebo 2020, bude k tomu mít příležitost,“ míní Haggerty. „Taková jsou kvalifikační pravidla a já doufám, že Rogera uvidíme jak v Davis Cupu, tak na olympiádě.“

Je možné, že se změní pravidla pro účast na olympijských hrách? Haggerty připustil, že s tím, jak se změnil formát Davis Cupu, mohla by se změnit i kvalifikační kritéria. Spíše ale hovořil výhledově o kvalifikaci pro olympijské hry v roce 2024. Co se tedy stane, pokud Federer nenastoupí do Davis Cupu v následujících dvou letech?

Momentálně musí každý hráč odehrát celkem tři daviscupové zápasy. Tenisté, kteří během kariéry odehráli 20 zápasů, mají povinnost sehrát během olympijského cyklu dva duely. Pokud ani toto kritérium nesplní, mohou se odvolat a požádat o výjimku.

Haggerty rovněž připustil, že existuje určitá klička, kterou se dá, teoreticky, kritérium obejít. „Je to o tom, aby hráč byl k zápasům dostupný. Pokud je zdravý, musí být přípraven hrát. Někdy se ale stane, že kapitáni zvolí raději jiné hráče. Ne podle žebříčkového postavení, ale podle aktuální formy,“ přiznal onu kličku šéf ITF.

Existuje ale ještě jedna příležitost. ITF pro olympiádu v Tokiu zavedla tzv. kvalifikace, ve kterých rozdá celkem 6 vstupenek pro hráče, kteří si nezajistí postup skrz žebříček. S tím jsou také k dispozici dvě volné karty pro olympijské medailisty či grandslamové šampiony, kteří sice splní podmínku postavení na žebříčku, ale nesplní povinnost odehrát zápasy v Davis Cupu.

A to je šance i pro Federera, pokud nezmění svůj názor na Davis Cup.