Hra peněz. Abú Zabí nabízelo astronomickou částku, v boji o Masters ale neuspělo

- Jan Havlovic

V pátek byla zveřejněna pětice kandidátů na pořádní Turnaje mistrů v letech 2021–2025. Překvapivě v seznamu chybělo město Abú Zabí, jehož činovníci, dle informací italského deníku La Stampa, nabízeli až 70 milionů dolarů. Ani astronomická finanční částka však tohle město ze Spojených arabských emirátů do finálního výběru nedostala.

Londýn, Manchester, Turín, Singapur a Tokio. V jednom z těchto pěti měst se bude konat prestižní Turnaj mistrů mezi lety 2021–2025.

Do elitního výběru se toužili dostat také tenisoví činovníci z Abú Zabí, kteří dle informací italského deníku La Stampa nabízeli astronomickou částku  – 70 milionů dolarů!

Zdá se však, že u vedení ATP zvítězil zdravý rozum nad vidinou velkých peněz, neboť druhé nejlidnatější město Spojených arabských emirátů mezi finální pěticí chybí.

V Abú Zabí se tak bude konat zatím jen exhibiční turnaj Mubadala World Tennis Championship, který probíhá tradičně v prosinci za účasti velkých tenisových hvězd.

Jedním z hlavních kandidátů na pořádání Turnaje mistrů v letech 2021–2025 by měl být Singapur, který se snaží zacelit díru po ztrátě Turnaje mistryň. Nyní by asijský městský stát mohl získat ještě prestižnější akci. Spekuluje se, že místní činovníci by rádi uspořádali akci na místním obřím národním stadionu, který má kapacitu 55 000 míst.

Tokiu zase hraje do karet obří japonský trh, který pochopitelně ATP láká. Bez šance nejsou ani dvě evropská města – Manchester a Turín.

Právě k zachování pořadatelství v Evropě se přiklánějí také samotní fanoušci. „V Tokiu a Singapuru by chodili jen místní lidé, protože cestování do těchto destinací je pro Evropany i Američany velmi náročné,“ napsal svůj názor uživatel pod přezdívkou DMA.

Ředitel ATP Chris Kermode oznámil, že finální rozhodnutí nebude známé dříve než v březnu roku 2019.