ATP

Turnaj mistrů: O pořádání se uchází britské metropole. Nechybí ani Asie

- Radek Štohl

Kdo bude pořádat Turnaj mistrů v letech 2021 až 2025? Mohl by to být opětovně Londýn, kde se podnik pro osm nejlepších tenistů světa pořádá od roku 2009. Prestižní akce by se však také chtěli chopit Manchester či Singapur.

Do nejužší nabídky se dostalo celkem pět významných metropolí. Vyjma zmíněného tria šanci na Turnaj mistrů ještě živí Tokio a Turín. Původní nabídka, která byla nastolena v srpnu letošního roku, přitom obsahovala více jak čtyřicet světových měst.

„Zájem, který jsme obdrželi z celého světa, jen ukazuje, o jak prestižní a bouhatou událost se jedná. Kandidátská města, jež se dostala na úzký seznam, si zaslouží obrovské uznání za své nadšení a vizi, uvedl šéf ATP Chris Kermode.

O definitivním pořadateli nebude jasno dříve než v březnu následujícího roku, do dané chvíle bude pečlivě vybírán vhodný kandidát.

Vůbec první Turnaj mistrů se uskutečnil v roce 1970 v Tokiu, od onoho okamžiku nechyběl v New Yorku, Sydney a Šanghaji. Nejdéle si tenisové publikum podmanil New York, kde se podnik konal mezi lety 1977 až 1989.

Od sezóny 2009 se turnaj pro osm nejlepších tenistů sezóny koná v londýnské O₂ aréně a právě v ní se odehrají ještě další dva ročníky. V průměru se na jeden Turnaj mistrů dívá přes 95 milionů uživatelů.