Tenisová extraliga: Říčany vydřely postup, za Jihlavu bodovala třináctiletá tenistka

- Radek Štohl, Jan Havlovic

Polovina prosince je už tady. A s ní se znovu rozjela Tenisová extraliga! V pátek bylo na programu předkolo, ve kterém si zajistily postup do semifinále výběry Říčan a Jihlavy. V barvách Říčan se mimo jiné ukázala jednasedmdesátá hráčka žebříčku Jekatěrina Alexandrovová, která Chantal Škamlovou porazila 6:0, 6:4. Extraligu si úspěšná vyzkoušela třináctiletá Linda Fruhvirtová, která zařídila pro svůj tým dva body.

Předkolo

RPM Oáza Říčany – Severočeská tenisová 6:3
Miriam Kolodziejová (268.) – Marta Lesniaková (602.) 6:7(7), 6:1, 3:6
Matěj Vocel (802.) – Libor Salaba (-) 6:1, 6:2
Jekatěrina Alexandrovová (71.) – Chantal Škamlová (494.) 6:0, 6:4
Marek Gengel (747.) – Ján Stančík (-) 4:6. 4:6
Luca Vanni (162.) – Szymon Walkow (830.) 6:3, 6:3
Petr Nouza (719.) – Petr Michnev (841.) 6:7(4), 6:7(3)

Čtyřhra
Alexandrovová, Sestini Hlaváčková – Lešniaková, Škamlová 3:6, 6:0, 10:6
Gengel, Vocel – Walkow, Michnev 7:6(2), 6:3
Vanni, Nouza – Stančík, Salaba 6:7(5), 6:0, 11:9

Vocel poslal Říčany do vedení
Matěj Vocel se stal prvním úspěšným tenistou letošního ročníku extraligy. Jednadvacetiletý tenista zkraje pátečního programu smetl Libora Salabu 6:1, 6:2, k výhře si pomohl osmi esy. Na servisu zvládl odvrátit všechny čtyři brejkboly soupeře.

Lesniaková překvapila Kolodziejovou a srovnala na 1:1
Marta Lesniaková se ve druhém utkání v Říčanech postarala o překvapení. Hráčka sedmé stovky žebříčku přehrála Miriam Kolodziejovou po sadách 7:6(7), 1:6, 6:3 a pro Severočeskou tenisovou získala první bod.

Stančík vyzrál na Gengela
O další nečekaný výsledek se posatral Jan Stančík, který porazil Marka Gengela dvakrát 6:4. Stančík se v zápase dostal k šesti brejkbolům, proměnil tři z nich. Gengel se prodral k jediné úspěšné šanci na returnu.

Alexandrovová nadělila kanára Škamlové
Jekatěrina Alexandrovová v zápase Říčan a Severočeské tenisové srovnala na 2:2 na utkání. Hráčka první stovky si bez problémů zajistila vítězství proti Chantal Škamlové v poměru 6:0, 6:4. Alexandrovová oproti své soupeřce dominovala na servisu, při svém returnu využila šest z jedenácti brejkbolů.

Přetahovaná nekončí, Michnev porazil Nouzu v tiebreacích
Severočeská tenisová si znovu bere vedení na svoji stranu. Petr Michnev v dramatickém duelu udolal Petra Nouzu 7:6(4), 7:6(3), k výhře si vypomohl jedenácti esy. Po prvním servisu ke všemu měl úspěšnost 81% fiftýnů. Brejky byly k vidění jen v první sadě, kdy si tenisté vzali shodně jednou podání.

Vanni srovnal stav
Říčany se nadále drží ve hře o postup do semifinále! Ital Luca Vanni si podle očekávání poradil s Polákem Szymonem Walkowem, kterého porazil po setech dvakrát 6:3 a srovnal stav zápasu na 3:3. 

Říčany rozhodly ve čtyřhrách
Tento duel se rozhodoval až v závěrečných duelech čtyřhry. Říčany se dostaly do vedení zásluhou Andrey Sestini Hlaváčkové s Ruskou Alexandrovovou. Na jejich výhru navázali také mužští kolegové Vocel s Gengelem a Vanni s Nouzou.

LTC Pardubice – TK Spartak Jihlava 2:5
Zuzana Zálabská (-) – Linda Fruhvirtová (-) 5:7, 2:6
David Novák (-) – Leoš Friedl (-) 2:6, 3:6
Aldin Setkič (343.) – Dušan Lojda (-) 6:3, 4:6, 6:2
Nikola Novotná (-) – Rebecca Šramková (230.) 0:6, 5:7
Kenny De Schepper (207.) – Michael Vrbenský (496.) 6:1, 6:4
Uladzimir Ignatik (285.) – Niels Desein (332.) 6:3, 6:7(3), 1:3 – skreč Ignatik

Čtyřhry
Novotná, Zálabská – Fruhvirtová, Šrámková 2:6, 1:6

Jihlava zásluhou Friedla bere první bod v Mostě
Leoš Friedl získal pro TK Spartak Jihlavu vedení 1:0 na zápasy. Friedl za hodinu a čtvrt přehrál Davida Nováka po setech 6:2, 6:3, když k výhře dokráčel po 61% trefeného prvního podání.

Fruhvirtová zvládla premiéru bez ztráty setu
Svoji premiérovou účast v Tenisové extralize úspěšně zažila Linda Fruhvirtová. Třináctiletá naděje českého tenisu v pátek dopoledne porazila o jedenáct let starší Zuzanu Zálabskou 7:5, 6:2. Ačkoliv Fruhvirtová v zápase vytvořila šest dvojchyb, rovněž se prezentovala sedmi trefenými esy. Po prvním servisu získala 86% fiftýnů.

Šramková zařídila Jihlavě třetí bod
Rebecca Šramková proti Nikole Novotné potvrdila roli favoritky, když svoji protihráčku porazila 6:0, 7:5. Šramková po úvodním setu dostala Novotnou do hry, přesto odvrátila jediný brejkbol a v poslední hře využila druhou příležitost na brejk, který znamenal konec zápase. Jihlava tak nepoznala hořkost porážky ani ve třetím zápase.

Setkič vykřesal Pardubicím naději
Aldin Setkič získal první bod pro Pardubice. Bývalý 165. tenista světa ve třech setech porazil Dušana Lojdu, kterého zdolal 6:3, 4:6, 6:2. V zápase nebylo vidění jediné eso ani dvojchyba, celkově se naskytlo sedm brejkbolů. Čtyři z pěti dokázal proměnit právě Setkič, ten v závěrečné sadě protihráče nepustil k vážnější šanci.

De Scheeper přehrál Vrbenského
Druhý bod pardubického celku v boji o semifinále vybojoval Francouz Kenny de Schepper. Bývalá 62. tenista světového žebříčku si v odpoledním duelu poradil s talentovaným Michaelem Vrbenským, kterého porazil 6:1, 6:4. 

Ignatik vzdal Deseinovi
Jihlava slaví v boji o účast v semifinále již čtvrtý bod. Ten přinesl do šatny Belgičan Niels Desein, kterému Uladzimir Ignatik vzdal utkání kvůli zdravotním problémům za stavu 3:6, 7:6(3) a 3:1 pro belgického tenistu. 

Již jistí semifinalisté letošního ročníku MONETA Tenisové extraligy:
TK Agrofert Prostějov
TK Sparta Praha
I.ČLTK Praha
TK Precheza Přerov

Další program extraligy naleznete zde.