Další úspěch Lotyšska. Dočkalo se vlastního turnaje

- Marek Bartošík

Lotyšsko, jeden z Baltských států, dalo světu skvělá tenisová jména. Jelena Ostapenková má na svém kontě titul z French Open. Ernests Gulbis v elitní desítce už byl, nyní k ní má velmi blízko Anastasija Sevastovová. Kromě úspěchů jednotlivců si lotyšský tenis připsal úspěch i v oblasti organizační.

Konečně se dočkali. V nadcházející sezóně se v Lotyšsku uskuteční ženský turnaj kategorie WTA International. Termín konání podniku nazvaného Baltic Open je od 22. do 28. července, hrát se bude na antuce. Celková dotace bude 250 tisíc dolarů. Nový turnaj na tenisové mapě světa bude hostit padesátitisícové lázeňské město Jurmala (česky „Pobřeží“), které leží 25 kilometrů západně od Rigy.

Informaci o změně kalendáře poskytl na svém Twitteru Alexander Ostrovskij, ředitel moskevského River Cupu, který byl po pouhém roce existence lotyšským kláním nahrazen. River Cup přitom zahájil svou existenci ve velkém stylu, finanční odměny činily i přes status pouhého WTA International 750 tisíc dolarů.

Otázkou však zůstává, jestli se lotyšským pořadatelům podaří přesvědčit k účasti Ostapenkovou a Sevastovovou. Červencový termín turnaje v kombinaci s antukou se nejeví jako ideální pro přechod z travnatého povrchu na rychlé severoamerické betony. Ve stejném termínu jako v Lotyšsku budou hrát tenistky také na antuce v italském Palermu. Tamní podnik se vrací do WTA kalendáře po šestileté pauze.

Moskvu ztráta letního klání moc mrzet nemusí. I nadále se tam bude v říjnu konat prestižní Kremlin Cup, který spadá do kategorie WTA Premier. Druhým ženským podnikem na území Ruska je lednový WTA Premier v Petrohradu, kde letos triumfovala Petra Kvitová.