Seriál o Velké čtyřce: Djokovič a jeho husarské kousky proti rivalům

- Marek Bartošík

Federer, Nadal, Djokovič a Murray. Čtveřice hráčů, která už léta vládne světovému tenisu. Všichni už byli světovými jedničkami, všichni vyhráli Davis Cup. Dohromady mají na kontě 54 grandslamových titulů, 106 titulů z turnajů Masters a 8 olympijských medailí. V seriálu vám představíme výjimečné výkony, které jednotliví tenisté Velké čtyřky předvedli ve vzájemných duelech. Prvním na řadě je Novak Djokovič, aktuální světová jednička.

Když se srbský tenista pomalu probojovával mezi tenisovou elitu, vládli tenisu Roger Federer a Rafael Nadal. Jen málokdo mohl tušit, jak výrazně bude Djokovič schopen španělsko-švýcarskou hegemonii narušit.

Oblíbený povrch rivala? Žádný problém
Rafael Nadal je na antuce téměř neporazitelný, Roger Federer dosáhl neuvěřitelných výkonů zase na travnatém povrchu. I přes svou dominanci však oba několikrát narazili. Se Švýcarem se Djokovič utkal na trávě třikrát, vždy to bylo ve Wimbledonu. V semifinále 2012 uspěl Federer a dokráčel si pro sedmnáctý grandslam, ve finále 2014 i 2015 se však musel švýcarský Maestro před komplexním Djokovičem sklonit. Vzájemná bilance na Švýcarově nejlepším povrchu tak vyznívá ve prospěch aktuální světové jedničky.

Jestliže porazit Federera na trávě je obtížné, překonat Nadala na antuce je téměř nereálné. Španěl prohrál na tomto povrchu pouhých 36 utkání. Hned v sedmi případech však neuspěl právě proti Djokovičovi. Ten je navíc jedním z pouhých dvou hráčů (společně se Söderlingem), kteří Nadala porazili na French Open. Celková antuková bilance vyznívá 16:7 pro Nadala, s ohledem na jeho dominanci je to však od srbského tenisty nevšední výkon. A co víc, třeba v Monte Carlu je jejich bilance vyrovnaná (2:2), v Římě vyznívá pouze těsně (4:3) pro antukového krále.

Obdivuhodná vítězná série
Kdo by si nepamatoval památné Djokovičovo tažení z první poloviny sezóny 2011. Společně se dvěma zářezy z finále Davis Cupu 2010 si připsal neuvěřitelných 43 výher v řadě. Z nich hned devět vybojoval proti členům Velké čtyřky. Federera porazil třikrát (Australian Open, Dubaj, Indian Wells), Murrayho dvakrát (Australian Open, Řím) a Nadala dokonce čtyřikrát (Indian Wells, Miami, Madrid, Řím).

Tato šňůra výher je nejdelší od výkonu Ivana Lendla z let 1981 a 1982 (44 výher). Z Velké čtyřky má po Djokovičovi nejdelší vítěznou sérii Federer (41 zápasů z let 2006 a 2007).

Kladné vzájemné bilance
Djokovič má jako jediný kladné skóre proti všem zbylým členům elitního klubu. Proti Nadalovi vede 27:25, proti Federerovi 25:22 a proti Murraymu 25:11. To znamená dohromady 77 výher a 58 porážek (úspěšnost 57,0 %). Stejnou procentuální úspěšností se může pochlubit i Nadal. Federer (46,4 %) i Murray (34,1 %) v této statistice zaostávají.

Na finále US Open zapomeň, Rogere
Dva zápasy, dva podobné scénáře. V semifinále US Open 2010 a 2011 měl Federer proti Djokovičovi shodně dva mečboly. V prvním utkání vedl 2:1 na sety, v tom druhém dokonce 2:0. Ani to však nestačilo, aby Srba pokořil. Mnoha tenisovým fanouškům jistě dodnes utkvěl v paměti nechytatelný Djokovičův return prvního podání za stavu 5:3 a 40:15 pro Federera v pátém setu semifinále 2011.

Odvrácení Murrayho vítězného hattricku v Šanghaji
V roce 2012 byl Andy Murray velmi blízko velkému úspěchu. Po triumfech z let 2010 a 2011 usiloval o třetí titul v řadě z prestižního Masters v Šanghaji. V semifinále bez problému vyřídil Federera a ve finále vedl nad Djokovičem 7:5, 5:4 a 30:0 při svém podání. Zdálo se, že mu třetí trofej v řadě nemůže uniknout. Britský tenista, který měl čerstvě na kontě olympijské zlato z Londýna a vavřín z US Open, však promarnil pět mečbolů a nakonec prohrál 7:5, 6:7(11) a 3:6.