V Plíškové jsem se zmýlil, výhra Svrčiny je problém, tvrdí Kreuz. Tenisté podle něj ankety sledují

- Filip Lefenda

Středeční večer patřil v Přerově 26. ročníku prestižní tenisové ankety EMOS Zlatý kanár. Ještě před samotným galavečerem, na němž byly vyhlášeny výsledky a předána ocenění, proběhla za přítomnosti šéfredaktora spolupořádajícího magazínu Tenis Františka Kreuze (na snímku vpravo) tradiční tisková konference.

„Před rokem jsme prakticky věděli předem, jak Zlatý kanár dopadne. Letos se váhalo mezi Fed Cupem, který se vyhrál pošesté za posledních osm let, a výkony deblového páru Krejčíková, Siniaková, který získal dva grandslamy, byl ve finále Turnaje mistryň a vyhrál šestnáct zápasů za sebou,“ přiznal šéfredaktor magazínu Tenis František Kreuz, že oproti loňskému vítězství Karolíny Plíškové byla letošní volba složitější.

„Bylo otázkou, co je v daném okamžiku víc. Jestli to jsou dva grandslamy v deblu, nebo Fed Cup. Osobně jsem hlasoval pro ona dvě mladá snaživá děvčata, hlas lidu ale rozhodl a zvolil fedcupový tým,“ prozradil na středeční tiskové konferenci, která se uskutečnila ještě před samotným galavečerem.

Do ankety bylo zapojeno celkem 187 hlasujících z řad trenérů, bývalých hráčů, obchodních partnerů, funkcionářů svazu či novinářů. „Je to tradice, která je nádherná. Za každým anketním lístkem je názor člověka na vývoj českého tenisu. Budeme dělat vše pro to, aby anketa fungovala i nadále,“ přeje si Kreuz.

Ocenění totiž podle něj mají i nadále svou cenu. „V době sociálních sítí je to trochu složitější. Ale stejně jako tenisté říkají, že nesledují žebříčky, ale pravdou je opak, tak zrovna tak tvrdí, že je příliš nezajímají ankety, ale pak zjišťují, kdo jak hlasoval,“ usmíval se dobře naladěný řečník.

Kreuz se dále rozhovořil i o kategorii největšího postupu na žebříčku. „Zpočátku to vypadalo, že vyhraje Petra Kvitová. Pak ale zřejmě zafungoval haló efekt Fed Cupu a zápasy Siniakové. Ta zvládla finále skvělým způsobem, měla přitom proti sobě mečboly. Pánbůh zaplať za to, že to takhle dopadlo,“ pokračoval šéfredaktor časopisu Tenis a přidal i jedno přiznání.

„Když jsem psal reportáž z minulého ročníku vyhlášení Zlatého kanára, hovořil jsem o tom, že si máme zvykat na čas Karolíny Plíškové. Hrozně jsem se zmýlil, protože Plíšková figurovala mezi hlasy asi jen dvakrát nebo třikrát, z výsledků zmizela. To bych loni opravdu nečekal,“ netajil překvapení.

Lehkou skepsi pak Kreuz přiznal v momentě, kdy došlo na téma tipování tenisových talentů. „Už potřetí vyhrál Svrčina, což je trochu problém. Vždy, když vyhraje někdo třikrát za sebou, tak to ukazuje na to, že nejsou noví, že není progres, který by tam měl být,“ uvažoval nahlas Kreuz.

Lepší situaci vidí u mladých dívek, jejichž kategorii vévodila teprve čtrnáctiletá Linda Nosková z Přerova. „Ta vyhrála suverénně. Byly tam i holky Fruhvirtovy, které trochu doplácejí na to, že si dělí hlasy mezi sebe,“ podotkl.

V Přerově došlo rovněž na udílení cen prezidenta Českého tenisového svazu Iva Kaderky. „In memoriam byl oceněn zesnulý Jiří Vojzola (sportovní fotograf). Druhou cenu získal Jan Stočes, kterého si vloni zvolili hráči nejlepším deblovým trenérem ATP. Třetí cenu pak získal Igor Moška, generální sekretář Slovenského tenisového svazu,“ dodal na závěr Kreuz s tím, že mezi oběma svazy – tedy tím českým a slovenským – panují velice dobré vztahy.

Kompletní výsledky ankety EMOS Zlatý kanár 2018:

Zlatý kanár 2018: Český fedcupový tým
Nejlepší český hráč: Tomáš Berdych (TK Agrofert Prostějov)
Nejlepší česká hráčka: Petra Kvitová (TK Agrofert Prostějov)
Postup na žebříčku ATP: Lukáš Rosol (TK Sparta Praha)
Postup na žebříčku WTA: Kateřina Siniaková (TK Sparta Praha)
Talent roku – chlapci: Dalibor Švrčina (TK Agrofert Prostějov)
Talent roku – dívky: Linda Nosková (TK Precheza Přerov)
Deblový pár roku: Barbora Krejčíková (TK Precheza Přerov) – Kateřina Siniaková (TK Sparta Praha)
Tým roku: Fed Cup (Petra Kvitová, Karolína Plíšková, Lucie Šafářová, Barbora Strýcová, Kateřina Siniaková, Barbora Krejčíková, kapitán Petr Pála)
Nejlepší tenista na vozíčku: Tomáš Svášek (TK Brandýs nad Labem)
Ceny prezidenta ČTS: In memoriam Jiří Vojzola, Jan Stočes, Igor Moška