Švýcarský sportovec roku? Federer tentokrát až druhý!

- Filip Lefenda

Na desátý pokus už se mu to povedlo. Sesadil z trůnu pro nejlepšího švýcarského sportovce dvacetinásobného grandslamového šampiona Rogera Federera a poprvé ovládl udílení prestižních domácích cen. Řeč je o cyklistovi Ninu Schurterovi.

Dvaatřicetiletý závodník na horských kolech je sedminásobný mistr světa v Cross-Country. Právě v této disciplíně se suverén soutěže radoval i letos, když získal zlato už čtvrtým rokem v řadě.

„Konečně jsem to dokázal. Nejtěžší výhry jsou ty nejhezčí. Získat toto ocenění je pro mě velkou ctí,“ liboval si v projevu muž, který letos pošesté ovládl i Světový pohár.

A svého triumfu si váží o to více, že se umístil před druhým Federerem, jenž je se sedmi triumfy rekordmanem ankety. „Rogera znají na celém světě. Je pro mě obrovská čest umístit se právě před ním,“ netajil se otec tříleté dcery Lisy, který v nominaci Swiss Sports Awards 2018 figuroval už podesáté.

Za sezónou se při vyhlášení krátce ohlédla i švýcarská tenisová legenda. „Získal jsem letos další grandslamový titul a byl opět světovou jedničkou. Byl to neuvěřitelný rok. Nemyslel jsem si, že něco takového po dlouhém zranění ještě zažiji,“ přiznal sedmatřicetiletý Federer, jenž se v anketě umístil před třetím lyžařem Dariem Colognou.