Obdrží Šafářová divokou kartu? Organizátory Australian Open čeká těžké rozhodování

- Marek Bartošík

Lucie Šafářová se před necelým měsícem rozhodla ukončit tenisovou kariéru. Jednatřicetiletá tenistka uvedla, že se chce rozloučit na lednovém Australian Open. Důstojné zakončení její kariéry ale může mít háček.

Problém spočívá v tom, že se někdejší finalistka French Open ve dvouhře těsně nevešla do hlavní soutěže melbournského grandslamu. Aktuálně 106. hráčce světového žebříčku hrozí, že bude muset hrát nevyzpytatelnou kvalifikaci a v případě porážky v ní se trpce rozloučit s jinak bohatou a úspěšnou kariérou.

Pokud by pořadatelé Šafářové divokou kartu neudělili, do hlavní soutěže by se mohla dostat po odhlášení svých soupeřek. Na to ale rozhodně nelze spoléhat, na začátku sezóny jsou všichni připravení a plní sil. Finanční odměny jsou navíc tradičně štědré.

A jak vypadá aktuální situace ohledně divokých karet pro ženskou dvouhru? Z osmi míst jsou už čtyři jasná. V Melbourne si zahrají šestnáctiletá Američanka Whitney Osuigweová, o rok starší Francouzka Clara Burelová, zkušená Číňanka Šuaj Pcheng a dvacetiletá Australanka Priscilla Honová.

Zbývají čtyři místa nazvaná „Australian internal selection“ (lze přeložit jako „interní australská volba“). Tyto pozice většinou obsazují právě australské tenistky. Od roku 2012 se tak stalo vždy s výjimkou edice 2015, kdy se z divoké karty radovala kromě tří Australanek i Číňanka Tuan Jing-jing. Nutno podotknout, že také tento výběr byl pro organizátory pragmatický. Australian Open neboli „The Grand Slam of Asia/Pacific“ je totiž grandslam pro oblast Asie a Pacifiku (Tichého oceánu).

Nezbývá než doufat, že organizátoři přihlédnou k výraznému odkazu, který Šafářová zanechala nejen v Melbourne, ale i v celém tenisovém světě. Ve čtyřhře byla ještě loni světovou jedničkou, společně s Bethanií Mattekovou-Sandsovou získaly pět grandslamových trofejí, z toho dvě právě v Austrálii. Ve dvouhře to tenistka z Brna v památném roce 2015 dotáhla na pátou příčku.

Před jedenácti lety se na úvodním grandslamu sezóny senzačně probojovala přes obhájkyni titulu Amélii Mauresmovou až do čtvrtfinále. V souboji o postup mezi nejlepší čtyřku nestačila na krajanku Nicole Vaidišovou.


Galerie