Federer: Když hrajete méně, jste pod tlakem. Vzdát se staré rakety bylo těžké

- Marek Bartošík

Období od ledna 2017 do ledna 2018 bylo pro Rogera Federera výjimečné. Po čtyřech a půl letech půstu se mu na Australian Open konečně podařilo vyhrát grandslam, na to navázal osmým wimbledonským titulem a obhajobou australského vítězství. Hrál Švýcar v tomto období svůj nejlepší tenis? A jak s odstupem času vnímá rozhodnutí změnit raketu?

Osmnáctý, devatenáctý a dvacátý grandslamový titul v rozmezí dvanácti měsíců. To se povedlo Rogeru Federerovi, když loni ovládl Australian Open i Wimbledon a letos triumf v Melbourne obhájil. Tento časový úsek se tím zařadil mezi nejlepší v jeho kariéře.

„Nevím, jestli jsem hrál nejlepší tenis své kariéry. Hra se mění, musím se přizpůsobovat. Hraji rozhodně více agresivně. Vzhledem k procentuální úspěšnosti to bylo neuvěřitelné období, i roky 2005, 2006 a 2007 byly skvělé. Tehdy jsem hrál hodně, kolem pětadvaceti turnajů za rok,“ uvedl v rozhovoru pro NRC Federer.

Jeho odhad počtu odehraných turnajů v letech 2005 až 2007 je však nesprávný. Ve zmíněných ročnících se zúčastnil patnácti, sedmnácti a šestnácti turnajů. Z těchto osmačtyřiceti podniků jich vyhrál hned jednatřicet. Loni odehrál dvanáct turnajů, na sedmi vybojoval titul. Letos ze třinácti účastí vytěžil čtyři trofeje. Alespoň pětadvacet turnajů absolvoval pouze v sezónách 2002 a 2000 (tehdy dokonce osmadvacet).

„Otázkou je, co je těžší. Hrát hodně a vyhrávat hodně, nebo hrát málo a vyhrávat hodně? Když dostanete míň šancí, jste více pod tlakem,“ zamyslel se vítěz devětadevadesáti turnajů ve dvouhře.

Mnozí tenisoví odborníci i fanoušci se domnívají, že za skvělým obdobím Švýcara je i změna rakety. Na začátku roku 2014 začal hrát s raketou s podstatně větší hlavou (velikost 97), která mu pomohla především na bekhendu. Vždyť jen v posledním setu legendárního finále Australian Open 2017 proti Nadalovi zahrál osm vítězných úderů z bekhendu.

„Hrál jsem dobře i s původní raketou velikosti 90. Nezapomeňte, že jsem ještě vyhrál Australian Open 2010 a Wimbledon 2012. Byl jsem skutečně spokojený, chtěl jsem ale zkusit něco nového. V roce 2002 jsem přešel z hlavy velikosti 85 na 90. Byla to pro mě velká změna. Od té doby až do začátku roku 2014 jsem s ní získal sedmnáct grandslamů,“ připomněl Federer.

Loni však švýcarský elegán prozradil, že s původní raketou nemohl tak často útočit z bekhendu, a proto byl nucen hrát čopované údery, pro které byla raketa vhodnější. Jak by vypadala Federerova kariéra, kdyby po raketě s větší hlavou sáhl například už v létě 2010 po neúspěšném Roland Garros a Wimbledonu, se už nedozvíme.