Elitní TOP 100: Českou republiku letos předskočily jen dva státy. Nastal však úpadek

- Radek Štohl

Česká republika je znovu jednou z nejlepších zemí v ženské dvouhře. Alespoň co se týče žebříčkového postavení. Na začátku prosince naše země oplývá šesti tenistkami v TOP 100, lepší zastoupení mají pouze Spojené státy americké a Rusko.

V nejlepší desítce se Česká republika pyšní hned dvěma tenistkami. Sedmé místo obsazuje Petra Kvitová, osmadvacetiletá tenistka se může chlubit náskokem 165 bodů na osmou Karolínu Plíškovou. Zásluhou Kvitové a Plíškové nemá žádná jiná země v TOP 10 dvě hráčky.

Do TOP 40 ještě patří dvě Češky. Jedná se o Kateřinu Siniakovou (31. místo) a Barboru Strýcovou (33. místo), tenistky od sebe dělí pouhopouhých pětatřicet bodů. Do nejlepší stovky v současné době ještě náleží Markéta Vondroušová (68. místo) a Kristýna Plíšková. (95. místo) Za hranicí TOP 100 se nejblíže nachází Lucie Šafářová, které patří 106. příčka.

Pokud se podíváme, jak si v daném ohledu vedou další země, tak nejlépe z toho vychází Spojené státy americké, ty se pyšní jedenácti hráčkami v elitní stovce žebříčku. Úspěšná tenisová velmoc má ke všemu další čtyři hráčky do 115. místa.

Na druhé pozici se ocitá Rusko. Největší hvězdou žebříčku dvouhry je desátá Darja Kasatkinová, kterou v TOP 30 ještě následuje devětadvacátá Maria Šarapovová. Mezi 90. a 100. místem jsou tři ruské hráčky.

Stejný počet zástupkyň jako Česká republika má v TOP 100 také Rumunsko. Zmíněný stát celou stovku jak načíná, tak uzavírá. Na prvním místě světa je Simona Halepová, na sté příčce můžeme najít Monicu Niculescuovou.

Ačkoliv se do nejlepší stovky dostalo šest českých žen, jedná se o nejhorší výsledek od roku 2013, kdy se jich v elitní stovce nacházelo "jen" pět. Nejvyššího počtu zastoupení tenistky dosáhly o rok později, kdy bylo na konci sezóny mezi nejlepšími osm žen z České republiky.