WTA

Výhružných zpráv jsem se bála, svěřila se Strýcová. Vadí jí nálepka sprosté holky

- Radek Štohl

Přestávka mezi sezonami neslouží jen k odpočinku a tréninku. Během více než měsíčního období se tenisté a tenistky rovněž podrobují rozhovorům ve svých rodných krajinách. Stejně jako nedávno Barbora Strýcová, která si v pořadu Kilák nejen zaběhla kilometr po Praze, především však odpovídala na řadu otázek. Včetně výhružných zpráv od sázkařů.

Strýcová zakončila sezónu 2018 singlovou výhrou ve Fed Cupu, se kterým se také po šestnácti letech rozloučila. Po zasloužených oslavách a volnu se znovu vrhla do tréninkového procesu, ve kterém si udělala čas na menší rozhovor pro Kilák.

V jeho úvodu tenistka pocházející z Plzně prozradila, že již čtvrtým rokem přebývá v Praze. „Bydlím tady na Letné, protože trénuji na Spartě, takže to mám blízko na tréninky. Když poté přijedu domů, tak je vše v pohodě, jelikož nemám žádné zácpy," rozpovídala se aktuálně třiatřicátá hráčka žebříčku dvouhry.

Pro dvaatřicetiletou tenistku není běhání rozhodně cizí, na tenisových dvorcích si ho užívá dosyta. „Na kurtě jsou spíše malé kroky a sprinty, naběhám tak přibližně dva kilometry za zápas. Nezdá se to moc, ale většina je ve sprintu. Pak když duel skončí, tak to v nohách cítím," pokračovala.

Vzhledem k vyhlášeným emocím na kurtu Strýcová jednou za čas využije peprnější slovíčko. Tím se tak dostává pod drobnohled české veřejnosti. „Vadí mi, že hodně lidí mě bere jako sprostou holku. Neumím se uvolnit jiným slovem než tím sprostým. Musím říci, že lidé to dříve řešili mnohem více, teď už si spíše všímají, jak hraji.

Jedním dechem však pátá deblistka světa dodává, že již tolik své negativní emoce neprojevuje. „Ve chvílích, kdy mluvíme sprostě nebo házíme raketou, tak dostáváme pokuty. Hlava se už trochu uklidnila. Na kurtě nikdy nebudu svatoušek," přiznala na rovinu.

Která z pokut se stala tou nejvyšší? „Nejvíce jsem dostala 2 000 dolarů (přes 40 000 Kč - pozn. red.) na grandslamu v Americe za dvě sprostá slova. Dala jsem si do toho takovou větičku. Čeština má velkou škálu sprostých slov, což je pro mě docela fajn," řekla se smíchem.

Ve druhé polovině pořadu se rovněž načalo téma výhružných zpráv, které se poslední dobou na adresu špičkových profesionálů jen množí. A to většinou po prohraném zápase od nespokojených sázkařů, již si nepovedené tipy vylévají právě na konto samotných tenistů.

„Dříve, když jsem byla mladší, tak jsem se i bála a řešila vše. Je to nepříjemné, ale když vidím začátek zprávy, která je nepříjemná, hned ji blokuji nebo mažu. Spíše vše probíhá přes sociální sítě," poukázala na novou hrozbu uplynulých let. 

Mnohem více však Barbora Strýcová získává pozitivních ohlasů. Stejně jako po konci ve Fed Cupu. Ani po něm však nepřestává mít ve světě tenisu motivaci. „Bez cílů a bez snu nemůžu ve sportu fungovat. Pokud člověk nemá sen, tak je vše ubíjející. Nikdy je nikomu neříkám, mám jich však spoustu," uzavřela Češka.