České talenty rostou na domácích turnajích. Investice se začíná vyplácet, těší pořadatele

- David Soumar

Že nemá český mužský tenis nástupce, kteří půjdou ve stopách Berdycha se Štěpánkem? Ale kdeže. K hledání a rozvoji talentů pomáhají u mladých hráčů kolem především domácí futury. Na podzimní sérii mladíci skutečně zářili. Tři z šesti turnajů vyhrál 18letý Macháč, který se bleskově vyšvihl k 500. místu žebříčku ATP. „Turnaje pořádáme, aby nemuseli naši tenisté létat pro body daleko do zahraničí. Mladí tady chytli šanci za pačesy,“ těší Vojtěcha Flégla, který turnaje ve spolupráci s Českým tenisovým svazem organizuje.

Největší úspěch na turnajích, které se v České republice od poloviny října do listopadu konaly, zaznamenal Tomáš Macháč. Teprve 18letý hráč ze Sparty dokázal z pěti domácích podniků (na posledním turnaji ze série chyběl kvůli zranění) opanovat hned tři – v Říčanech a Opavě musel před cestou do úspěšného finále navíc zvládnout i ošidnou kvalifikaci. 

První triumf si dokázal připsat v Opavě, kde dokázal porazit ve finále dalšího Čecha Filipa Dudu (6:3, 7:6). Následovaly triumfy v Milovicích a Říčanech, a především raketový vzestup v žebříčku ATP. „Neskutečný úspěch. Tři vyhraná finále poslala 18letého hráče ze Sparty v podstatě z nuly k 500. místu na žebříčku,“ říká nadšený pořadatel.

Macháč dokonce stále drží vítěznou sérii trvající už dvanáct zápasů. Turnajové úspěchy ho v žebříčku Race to London, kam se započítávají výsledky od začátku listopadu, zařadily až na téměř neuvěřitelné 21. místo (o Macháčově snovém listopadu jsme psali zde).

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

3rd Title In a Row ???? #Říčany#15k#Tennis

Příspěvek sdílený Tomas Machac (@tomas_machac),Lis 25, 2018 v 5:03 PST

Z mladých Čechů však Macháč zdaleka nezářil jako jediný. Mladá generace jasně válcovala zkušenější konkurenty. „Loni tři turnajové vavříny získal Marek Jaloviec. Letos se ale kluci ve věku 20 až 25 let zdaleka neprosadili tak jako tenisté ve věku 17 až 18 let,“ konstatuje Flégl.

Ve finále z šestice podzimních turnajů (Liberec, Opava, Valašské Meziříčí, Milovice, Říčany a Neridé) byl vždy alespoň jeden z českých tenistů. O cenný vavřín bojovali i 17letí Jonáš Forejtek (ve Valašském Meziříčí) a Jiří Lehečka (v Říčanech) nebo o rok starší Michael Vrbenský (v Liberci). Jejich cesta za celkovým vítězstvím z turnaje s dotací patnácti tisíc amerických dolarů skončila těsně pod vrcholem.

PŘIBUDE JEDEN CHALLENGER

O něco mladší naděje českého tenisu na domácích turnajích zase sbíraly premiérové výhry. První vítězství v hlavní soutěži seniorského turnaje zapsal na Neridé 16letý Dalibor Svrčina. „Bál jsem se, jestli nepřijde nervozita před zápasem. Byl to můj první future v letošním roce,“ uvedl pro Tenisový svět po výhře nad Švýcarem Parizziem 6:4, 6:2.

I Svrčinovi pomáhají domácí turnaje nabrat další zkušenosti. „Snažím se od těch zkušenějších odkoukat co nejvíc věcí – jak hrají i to, jak se chovají na kurtu.“

Hlavním pořadatelem ITF turnajů organizovaných především pro mladé hráče je Český tenisový svaz. „Snažíme se investovat do mladých. Letošní rok byl abnormálně úspěšný. Právě mladí kluci z Česka, pro které jsou tyto turnaje přizpůsobené, dostali možnost se ukázat a náležitě ji zúročili,“ vysvětluje Flégl.

Muž, který stojí za organizací téměř dvaceti turnajů ročně, navíc poodhalil i plány do budoucna. „Mohlo by dojít ke snížení počtu patnáctitisícových turnajů. Namísto toho bychom navýšili alespoň o jeden počet českých challengerů,“ přibližuje.

Potenciál u mladých tenistů tedy rozhodně je. Teď už je ale na nich, jak se dovedou dál rozvíjet. V jejich kariéře jim stále budou pomáhat i domácí turnaje.

Podzimní turnaje ITF v ČR 

Neride Indoor Open 2018: Konečný singlový neúspěch zastínil titulem ze čtyřhry

Futures Říčany 2018: Macháč má třetí titul! Lehečka do finále nenastoupil

Milovice Indoor Open 2018: Macháč jasně opanoval finále, Langmajer s Lustigem nevyužili mečboly

Valašské Meziříčí Open 2018: Sedmnáctiletý Forejtek premiérový titul nezískal

Futures v Opavě: Titul slaví osmnáctiletý Macháč, ve finále udolal Dudu

Liberec Open 2018: Osmnáctiletá jednička domácí titul neukořistila, v deblu slaví Gengel s Nouzou

První titul Tomáše Macháče z ITF turnaje v Opavě

...a druhý turnajový vavřín z Milovic.


Galerie