Za pět minut dvanáct. Organizátoři lednového grandslamu plánují zavést převratnou novinku

- Filip Lefenda

V době, kdy si většina tenistů užívá zaslouženého odpočinku a čerpá v teplých krajích síly na novou sezónu, plánují pořadatelé lednového Australian Open zavést revoluční novinku.

Podle informací australského zpravodajského portálu Foxsports může dojít na lednovém grandslamu v Melbourne ke změně pravidel týkajících se rozhodujících setů. Doteď museli hráči a hráčky zvítězit ve třetím, resp. pátém dějství o dva gemy, domácí organizátoři by ale rádi zavedli supertiebreak.

Návrh je diskutován jen dva měsíce poté, co ke změnám pravidel sáhli také ve Wimbledonu. I v posvátném All England Clubu zavedli od příští sezóny tiebreak, a to za stavu 12:12 v rozhodujícím setu. V případě grandslamu v Melbourne by mělo ke zkrácené hře dojít již za stavu 6:6, tedy stejně, jako je tomu na newyorském US Open, hrát by se ovšem mělo místo sedmi hned na deset vítězných bodů.

Jelikož schází do startu prvního grandslamového podniku nové sezóny jen něco málo přes měsíc, není v tuto chvíli jasné, zda bude pravidlo skutečně narychlo implementováno. Na stole jsou údajně i varianty pouhého testování na kvalifikacích a juniorských soutěžích. Definitivní resumé by mělo být známo v nejbližších dnech, návrh je aktuálně diskutován s hráči.

Pokud by ke změnám pravidel skutečně došlo už pro nadcházející ročník, zůstal by antukový Roland Garros posledním turnajem velké čtyřky, na kterém by se v rozhodujících sadách zápolilo „klasicky“ do rozdílu dvou her.

Hlavní soutěž Australian Open startuje v pondělí 14. ledna 2019.