Nikdy není pozdě! Dvaatřicetiletý tenista zažije grandslamovou premiéru

- Jan Vojkůvka

Říká se, že nikdy není pozdě na to, aby člověk mohl úspěšně vykročit za splněním svého snu. Přesně tím se řídil čínský tenista Če Li, když procházel asijsko-pacifickou soutěží o divokou kartu na první grandslam roku 2019.

V tenisovém centru v čínské Ču-chaji se už dvaatřicetiletý Li prokousal až do finálového souboje, ve kterém měl na dosah největší úspěch kariéry. Poslední překážkou pro něho byl druhý nasazený krajan Ce Čang, s nímž prohrával 0:1 na sety.

Li se nevzdal, dokázal druhé dějství urvat v tiebreaku a nakonec mohl vítězně sevřít ruku v pěst po výhře 1:6, 7:6(2), 6:4.

V tu chvíli zkušený Li věděl, že dosáhl něčeho, o čem celý život snil, ale co mu doposud stále unikalo. Vybojoval divokou kartu na blížící se Australian Open a vůbec poprvé si zahraje na grandslamovém turnaji.

Li doposud na grandslamech startoval třikrát v kvalifikacích v roce 2016, ale jeho snaha o proniknutí do hlavních turnajů úspěšná nebyla. Aktuálně 255. hráč světa se dostal na žebříčku nejvýše na 210. místo světa a na kontě má 14 titulů z okruhu ITF.

V ženské části asijsko-pacifického turnaje o divokou kartu na Australian Open uspěla Číňanka Šuaj Pcheng.