Čtyřciferný milník! Federer válí v další statistice, přes zdravotní trable boduje i Berdych

- Filip Lefenda

Je tomu už devatenáct let, co tehdy osmnáctiletý Roger Federer završil přelomovou sezónu, během níž se díky třinácti vítězstvím na okruhu ATP a titulu z challengeru v Brestu posunul ze čtvrté do elitní stovky. A tu od té doby již neopustil, pobyt v ní aktuálně švýcarský fenomén zaokrouhlil na jubilejních tisíc týdnů.

Z nyní již sedmatřicetiletého Federera se za tu dobu stal dvacetinásobný grandslamový šampion a vítěz celkem 99 podniků na okruhu ATP. Díky tomu je považován za největšího hráče všech dob.

Mezi aktivními tenisty patří k nejstabilnějším členům elitní stovky v pořadí druhý Feliciano López. Sedmatřicetiletý Španěl v ní aktuálně pobývá svůj 857. po sobě jdoucí týden, v následujícím roce ale dle všeho kariéru ukončí. Pravděpodobně jej tedy v této statistice překoná krajan Rafael Nadal. Současná světová dvojka neopustila první stovku už 816 týdnů.

Více než 700 týdnů táhnou hráči jako Novak Djokovič, Richard Gasquet, Fernando Verdasco či Tomáš Berdych. V případě posledně jmenovaného je tomu tak i navzdory zdravotním problémům, vinou kterých česká jednička zabalila letošní sezónu už v polovině června.

Aktivní tenisté, kteří působí bez přerušení nejdéle v TOP 100:

Roger Federer (SUI) – 1000 týdnů
Feliciano López (ESP) – 857 týdnů
Rafael Nadal (ESP) – 816 týdnů
TOMÁŠ BERDYCH (CZE) – 775 týdnů
Fernando Verdasco (ESP) – 770 týdnů
Richard Gasquet (FRA) – 712 týdnů
Novak Djokovič (SRB) – 701 týdnů