Odehrál přes sto zápasů a vyhrál turnaj. Prodělal jsem! přiznává přesto Ital

- Filip Lefenda

Že umí být tenisový chléb pro hráče z nižších pater žebříčku občas pořádně tvrdý, prozradil v jednom z posezonních rozhovoru Ital Roberto Marcora. Devětadvacetiletý hráč, jenž se v pořadí ATP nachází ve třetí stovce, zakončil sezónu s pozitivní singlovou bilancí 67 výher oproti 33 porážkám, přesto vykazuje na konci ročníku značné finanční ztráty.

Tenista, který se letos pohyboval na challengerech a turnajích ITF, si tenisem vydělal během roku téměř 22 tisíc amerických dolarů (něco málo přes 500 tisíc korun). „Prodělal jsem,“ netajil se aktuálně 285. muž žebříčku, jenž nastoupil i k devíti duelům ve čtyřhře, v interview pro portál Punto de Break.

„V roce 2014 a 2015, kdy jsem dosáhl jakožto 178. hráč světa svého kariérního maxima, byly náklady a výdělky prakticky na stejné úrovni,“ podotkl Marcora, že ani v nejlepších dobách svého tenisového působení si nemohl nikterak vyskakovat. A podobně jsou na tom i další hráči, jejichž ranking začíná ve druhé stovce a níže.

Jen pro zajímavost – v uvedených dvou letech vyinkasoval Ital na prize money dohromady něco málo přes 75 tisíc dolarů (zhruba 1,7 milionů korun). „I tak jsem získal méně peněz, než jsem vynaložil. Kdyby nebylo mého otce, který byl mým jediným sponzorem, možná bych s tenisem skončil,“ přiznal muž, který na okruhu Futures ovládl celkem jedenáct singlových turnajů, z toho jeden letos.

„Lepší je to na challengerech. Tam je velkou pomocí, že máte ubytování zdarma. Stále jsou zde ale náklady za letenky a jídlo,“ pokračoval Marcora, jenž letos na těchto turnajích došel jednou do semifinále a dvakrát do čtvrtfinále. Mimo jiné se představil také na challengerech v Ostravě a Bratislavě, kde však skončil již v kvalifikaci.

„Když k tomu ještě cestujete s vašim trenérem, náklady se vám zdvojnásobí,“ podotýká italský hráč. „A ušetřit někde peníze je velmi složité, protože dobře jíst a odpočívat zkrátka musíte,“ zakončil zajímavé povídání tenista, který v srpnu oslaví své třicáté narozeniny.