Skvělá sezóna. Strýcová si letos vylepšovala kariérní rekordy

- Marek Bartošík

Ve svých dvaatřiceti letech Barbora Strýcová stále patří mezi elitu, což dokázala i v nedávném finále Fed Cupu. V žebříčku dvouhry je nyní na 33. místě, ve čtyřhře je dokonce pátá. V čem byla letošní sezóna pro českou tenistku výjimečná?

Úspěšné grandslamy
Osmifinále Australian Open a French Open, třetí kolo Wimbledonu a US Open. To jsou letošní výsledky Barbory Strýcové ve dvouhře na turnajích „velké čtyřky“. Dohromady zaznamenala rovných deset výher, čímž si výrazně vylepšila kariérní rekord. Až do této sezóny nikdy nevyhrála na grandslamech v jednom roce více než sedmkrát.

Úspěšnost 71 % je výrazně lepší než její kariérní průměr, který činí 49 % (48 výher, 50 porážek). Nejlepším výsledkem singlistky Strýcové na grandslamu je památné čtvrtfinále Wimbledonu 2014. Kromě toho má na kontě čtyři účasti v osmifinále, z toho hned dvě letošní.

Zatímco ve dvouhře si osobní rekord vylepšila, ve čtyřhře si ho alespoň vyrovnala. Jedenáct výher a úspěšnost 73 % znamenaly zopakování výkonu ze sezóny 2015. V tomto případě činí průměr Strýcové 60 % (78 výher, 51 porážek).

Kariérní maximum ve čtyřhře
Rok 2017 zakončila tenistka z Plzně na 15. místě deblového pořadí, nejvýše byla loni desátá. Díky vynikajícím výkonům v ročníku 2018 pátou nejlepší deblistkou světa, trochu paradoxně ovšem až třetí nejlepší Češkou. Před ní jsou jen Kateřina Siniaková, Barbora Krejčíková, Kristina Mladenovicová a Timea Babosová.

Strýcová na tuto čtveřici ztrácí více než 1000 bodů, v případě pokračování skvělých výkonů však nelze vyloučit, že si své aktuální maximum ještě vylepší. Vždyť jen letos hrála šestkrát finále, tři šance proměnila v titul (dvě na prestižních Premier Mandatory). V nadcházející sezóně by jistě ráda prolomila prokletí na grandslamech, už čtyřikrát hrála semifinále, do finále se ale neprobojovala ani jednou.