ATP

Nejstarší za více jak třicet let! TOP 10 mužů je přestárlá, na záda jí dýchá NexGen

- Radek Štohl

Na první pohled se to nemusí zdát jako velký problém. Pokud se však tenisový fanoušek podívá blíže, tak zpozorní. Obsazení elitní desítky mužského tenisu se za posledních pět roků hned dvakrát v průměru přehouplo přes třicet let, za sezónu 2018 TOP 10 vůbec uzavíral nejvyšší věkový průměr. Hned v závěsu ovšem čeká mladá a dravá generace, která se může opřít o Stefanose Tsitsipase či Bornu Čoriče.

Jakoby se hýbalo jen časem.

Jakoby nejužší špička byla uzavřena na deset let.

Jakoby se možná nejlepší trio tenisové historie vracelo do minulosti a zároveň zůstávalo v přítomnosti.

Mezi lety 2007 a 2011 se vždy na vrcholu žebříčku po konci sezóny usadila trojice Novak Djokovič (momentálně 31 let), Rafael Nadal (32 let) a Roger Federer (37 let). Poté se tak ještě stalo v roce 2014. V závěru jejich první dominance se tenisté se seřadili v následujícím pořadí.

1. Novak Djokovič
2. Rafael Nadal
3. Roger Federer

O sedm ročníků později se situace opakuje. Ačkoliv je bodový součet všech hráčů o více jak 8 000 bodů menší, přesto nadále uchvacují tenisový svět. Situace pro ně vyznívá ještě lépe poté, co se celé trio dokázalo vrátit po nepříjemném období a zdravotních problémech.

Nezůstávejme však jen u zmíněných tenistů. 

Velkým pozitivem do následujících let je Alexander Zverev. Vítězi Turnaje mistrů bude dvaadvacet let až v dubnu příštího roku, což z něj dělá jednoznačně nejmladšího člena TOP 10. Druhým nejmladším tenistou je aktuálně osmý hráč žebříčku Dominic Thiem, Rakušan v září oslavil pětadvacáté narozeniny.

Jak to vypadá s ostatními tenisty? Pojďme dále dle žebříčku. Juan Martín Del Potro (30 let), Kevin Anderson (32 let), Marin Čilič (30 let), Kei Nišikori (29 let), John Isner (33 let). Všechna jména tak zapříčinila, že od sezóny 1985 má TOP 10 největší věkový průměr.

Do nejlepší desítky světa se ke všemu nevešla ani dvojice Stan Wawrinka (33 let) a Andy Murray (31 let). Oba tenisté, kteří se v posledních měsících potýkali s vleklými zdravotními problémy, se o návrat mezi nejlepší budou opětovně pokoušet v následující sezóně.

Nemusí být tak zle, jak vše vypadá
I přes výstražný signál se však světový tenis o světlou budoucnost bát nemusí. Mezi jedenáctým a dvacátým místem žebříčku najdeme jen jednoho hráče, kterému je více jak třicet let, konkrétně jím je Fabio Fognini (31 let).

Čtyři hráči ke všemu nedávno patřili do tzv. NextGen. Na jedenácté příčce se ocitá Karen Chačanov, o místo za ním je Borna Čorič. Na patnácté místo poskočil Stefanos Tsitspas, na záda mu dýchá Rus Daniil Medveděv. Až na Tsitspase, kterému je teprve dvacet, mají všichni dvaadvacet let a právě letos prožili skvělý postup žebříčkem.

A zásluhou čeho?

Nejcitelnější posun žebříčkem prožil Tsitipas. Bývalý nejlepší junior světa do sezóny vstupoval na jednadevadesáté příčce. Poprvé se výrazně blýskl v Barceloně, až ve finále ho zastavil Rafael Nadal. Do výrazného povědomí poté Řeka dostal turnaj Masters v Torontu, zde přehrál Djokoviče, Alexandera Zvereva či Andersona, aby v zápase o titul opět nestačil na Nadala. Trofej nakonec získal ve Stockholmu, ročník uzavřel titulem z mládežnického Turnaje mistrů v Miláně.

Chačanov začínal rok na pětačtyřicátém místě. Letos se prezentoval titulem z Masters v Paříži, trofejemi z Marseille a Moskvy. Získal skalpy Alexandera Zvereva či Novaka Djokoviče.

Jen o tři pozice níže byl v té době postavený Čorič. Chorvatský tenista uhrál semifinále Indian Wells, kde byl blízko vítězství nad Federerem, toho nakonec porazil ve finále v Halle a také na "1000" v Šanghaji, na prestižní akci ho ve finále zastavil až Djokovič.

Na pětašedesátém místě do ročníku vstopupil Medveděv. Na podniku v Sydney z kvalifikace získal až titul. Po únorovém čtvrtfinále z Rotterdamu se trápil do začátku prázdnin. Nakoplo ho však třetí kolo Wimbledonu, srpen uzavřel trofejí z Winston Salem, pro závěrečný titul si dokráčel v Tokiu, na podniku v Japonsku například přehrál Milose Raonice a Denise Shapovalova.

Právě druhý jmenovaný se v devatenácti letech na konci letošní sezóny usadil na sedmadvacátém místě, minulý rok skončil o čtyři příčky lépe. Rovněž Kanaďan, označovaný jako supertalent, také v budoucnu může do tenisového prostředí výrazně mluvit. Bude to právě on, kdo utne "stardou gardu"?