Konec na umpiru. Američan na vrcholu pobyl dvanáct let

- Radek Štohl

Ukončení profesionální kariéry nehlásí jen samotní tenisté. Od příští sezóny na seznamu umpirových rozhodčích zmizí jedno zkušené jméno. Po dvanácti letech se s funkcí rozloučí Jake Garner, Američan bude od nadcházející sezóny působit v Americké tenisové asociaci.

Osmatřicetiletý Garner během kariéry odřídil osmnáct grandslamových finále. Prvního se dočkal na US Open 2007, kde byl součásti vítězného zápasu Rogera Federera proti Novaku Djokovičovi, Švýcar tehdy uspěl 3:0 na sety. Na stejném místě poté Američan soudcoval ještě v letech 2009, 2012, 2013, 2014 a 2017.

Již v současné době bývalý rozhodčí rovněž nechyběl u grandslamových mužských střetnutí o titul na Australian Open a Wimbledonu. Celkem čtyřikrát se v roli umpirového sudího zúčastnil Davis Cupu, jednou se tak přihodilo ve Fed Cupu.

Před deseti lety byl Jake Garner nominovaný do pozice rozhodčího na olympijských hrách v Pekingu. V roce 2008 si v onom zápase o trofej pro premiérové zlato dokráčel Rafael Nadal, který porazil Fernado Gonzalese.

„Jake po více než dekádu působil na nejvyšší s maximální poctivostí a profesionalitou. Byl skvělým přínosem do grandslamového a ITF týmu, a to nejen na úrovni sudího, ale také na oficiálních ITF školách, kde inspiroval následující generaci rozhodčích," nechal se slyšet šéf ITF rozhodčích Soeren Friemel.

„Na pozici rozhodčího bude Jake chybět. Zároveň se však velmi těšíme na rozvíjející spolupráci sudích na úrovni Americké tenisové asociace," dodal Friemel.