Výměna s Berdychem! Plíšková má náhradu za vyhozeného kondičáka

- Jakub Slunečko

Karolína Plíšková zkompletovala svůj tým. Po kondičním trenérovi Marku Všetíčkovi, který u světové osmičky vydržel jen tři čtvrtě roku, nastupuje na jeho místo expert z Chorvatska – Azuz Simčič. Ten k Plíškové přešel od Tomáše Berdycha, který naopak teď najal bývalého trenéra Plíškové. Do týmu pak přibrala česká tenistka i specialistu na dýchání Michala Břetenáře.

Kondiční trenér Azuz Simčič působil před Plíškovou dlouhé čtyři roky u Berdycha. K nejlepšímu českému tenistovi přišel Chorvat v roce 2014 s tím, že mu pomůže zabojovat o grandslamové trofeje. Nepovedlo se, a Berdych tak letos spolupráci ukončil. „Byl jsem zavařený,“ vysvětlil.

Simčič tak teď našel angažmá v týmu Karolíny Plíškové, které byla po konci sezony bez kondičního trenéra.

„Nebyla to plánovaná změna s Berdychem, dostala jsem ho na doporučení od někoho jiného. Udělal na mě dojem, podle mě to bude nejlepší varianta,“ vysvětlila tenistka v rozhovoru pro Tenisový svět, Mladou frontu Dnes a Radiožurnál.

„Shodli jsme se na jeho filosofii, zaujaly nás jeho názory a cesta, kterou by se chtěl s Karolínou ubírat,“ doplnil manažer a manžel Plíškové Michal Hrdlička. Podle něj se bude Plíšková se Simčičem zaměřovat na „core“ trénink, který v tělocvičně posiluje střed těla a tím zajišťuje lepší těžiště a celkový pohyb na kurtu.

Právě v pohybu cítí vytáhlá tenistka pořád nedostatky, které jí brání cestě k těm nejvyšším metám – grandslamovým titulům. Pomoct jí k tomu měl právě odejitý kondiční trenér Marek Všetíček, který se zaměřil na pohyb nohou, který chtěl u Plíškové vylepšit.

První je z Česka. Michal Břetenář. Má svůj hodně osobitý styl. Přichází s tréninkem dýcháním, práce s dýchacím trenažérem, navýšením objemu. Přestože oba prohlašovali, že jejich spolupráce se projeví až v delším časovém horizontu, Plíšková spolupráci po tři čtvrtě roku ukončila.

„Ví se o mně, že lidi měním docela často, ale snažím se od každého něco vzít, i když je se mnou jen půl roku,“ řekla Plíšková s tím, že se Všetíčkem se rozešli v dobrém.

Zajímavé je, že Všetíček teď naopak odchází druhým směrem – bude dělat kondičního trenéra Tomáši Berdychovi, který chce v novém roce restartovat kariéru.

Musím lépe dýchat, vysvětluje angažování druhého kondičáka Plíšková

Plíšková však angažováním Simčiče nekončí – do týmu přibrala i Čecha Michala Břetenáře. Ten má české tenistce pomoct hlavně s dýcháním, ve kterém Plíšková cítí velké nedostatky.

„Dozvěděla jsem se, že moje dýchání je hodně špatný. Nikdy jsem ho netrénovala a neřešila. Určitě je to něco, čemu se chci věnovat. I kdyby to mělo změnit jedno procento hry, tak to za to stojí. Pracujeme na tom,“ řekla Plíšková.

S Břetenářem, trenérem, který se věnuje i hokejistům nebo boxerům, už začala přípravu na novou sezonu doma v Česku. Kondiční trenér Simčič by se měl připojit později na Kanárských ostrovech, kam Plíšková odjíždí k finální fázi přípravy. Chorvat pak s českou tenistkou bude jezdit po celý rok.

Silně mezinárodní tým Plíškové se pak definitivně sejde na Australian Open v Melbourne. Tam se připojí hlavně trenérky Rennae Stubbsová (Austrálie) a Conchíta Martínezová (Španělsko). Přítomen bude i španělský fyzioterapeut Martín Salvador.

„Není to jednoduché, každý je z jiné země. Ale podařilo se nám to snad nakombinovat dohromady tak, aby to během roku fungovalo,“ věřila Plíšková, která si chce angažováním nových expertů pomoct k tomu, aby bojovala o mety v tenise nejvyšší.