Berdych bude mít superkouče! Tým české jedničky doplní Goran Ivaniševič

- Petr Šístek

Možnost angažování superkouče byla Tomáši Berdychovi žurnalisty často podsouvána, avšak český tenista na ni kromě toho, že se marně pokoušel zlanařit do svých služeb Ivana Lendla, vytrvale neslyšel. K ráznému kroku se ale odhodlal poté, co po rozchodu s Danim Vallverduem začal trénovat s Chorvatem Lukou Kutanjacem a cítí, že právě angažování jeho krajana Gorana Ivaniševiče bude tím správným doplněním týmu.

„Před dvěma měsíci jsem začal pracovat s Lukou Kutanjacem a cítím, že od té doby se má hra zvedá a má forma se ubírá správným směrem. Za účelem dalšího zlepšení jsem se rozhodl přidat Gorana Ivaniševiče do mého týmu již pro turnaj v Cincinnati,“ oznámil Berdych fanouškům novinku na svém Twitteru. "Cítím, že Goran, se svými hráčskými a trenérskými zkušenostmi stejně jako s jeho energií, je skvělým přírůstkem do týmu," vysvětluje své rozhodnutí.

V posledních letech se trend superkoučů ve světovém tenise velmi rozmohl. Výčet legend, které vypomáhají předním světovým hráčům současnosti, je již relativně dlouhý, mezi ty nejznámější ale patří spojení Novaka Djokoviče a Borise Beckera, spolupráce Andyho Murrayho s Ivanem Lendlem, či výpomoc Stefana Edberga Rogeru Federerovi. Nabízelo by se říci, že Tomáš Berdych bude prvním českým tenistou, který možnosti superkouče využije, avšak je nutno připomenout dlouholeté spojení Petra Kordy s Radkem Štěpánkem, který nyní v legraci připomíná, že superkouče tehdy měl jako vůbec první tenista na světě.

Goran Ivaniševič je ověnčený úspěchy jako hráč i trenér. Jeho největším úspěchem je bezpochyby wimbledonský titul z roku 2001, kdy tento turnaj vyhrál jakožto hráč startující na divokou kartu, což nikdo jiný nedokázal. Je také majitelem dvou bronzových medailí z LOH 1992 v Barceloně. Během své kariéry se opíral zejména o vynikající servis a nejvýše se dostal na 2. místo žebříčku ATP. Jako trenér pak dovedl Marina Čiliče k triumfu na US Open 2014, což bylo jedno z největších překvapení posledních let.

Pro Tomáše Berdycha půjde o další, dosud nepoznanou, životní etapu. Od juniorského období spolupracoval po dobu osmi let s Jaroslavem Navrátilem. Ten ale v roce 2008 přijal místo šéftrenéra klubu TK Agrofert Prostějov a Tomáš Berdych využil služby tehdy bývalého trenéra Radka Štěpánka, Tomáše Krupy. Pod jeho vedením zaznamenal největší úspěchy své kariéry – dva triumfy v Davis Cupu, finále Wimbledonu 2010 a od něj nepřetržité figurování v elitní desítce.

Na konci roku 2014 se ale rodák z Valašského Meziříčí rozhodl po šestileté spolupráci pro změnu a angažoval Venezuelana Daniho Vallverdua, který v letech minulých vypomáhal svému dobrému příteli Andymu Murraymu. Úvod spolupráce s Berdychem vyšel na výbornou a v první polovině sezony hrál český tenista vynikající útočný tenis. Poté ale herně mírně uvadl a po letošním turnaji v Římě se rozhodl pro další změnu. Angažování Luky Kutanjance se zatím jeví býti správným rozhodnutím a uvidíme, zda to samé bude možno říci i o jeho o poznání slavnějším krajanovi, Goranu Ivaniševičovi.