Skrečuj to, radil doktor. Tsonga v pátek bojoval i s vlastním tělem

- Jan Vojkůvka

Francie ve finále Davis Cupu prohrála a titul z minulého ročníku neobhájila. Páteční program ovšem přinesl i trochu dramatické chvíle. Jo-Wilfried Tsonga měl podle vlastních slov zápas s Marinem Čiličem (0:3) skrečovat. Rozhodl se ale bojovat. Marně...

Porážka 3:6, 5:7, 4:6 byla nakonec nevyhnutelná. Francie po Tsongově utkání prohrávala 0:2 na zápasy. V sobotní čtyřhře sice vykřesala naději, tu ale zadusal v neděli Marin Čilič. A Tsonga se do dalšího zápasu už nepodíval. Pro něho to ale může být i dobře.

Poté, co byl během sezony mimo hru celkem 7 měsíců po operaci kolene  odehrát stihl jen šest turnajů, ho zdraví zradilo i v pátečním souboji s Čiličem. Doporučení lékaře, aby zápas předčasně ukončil, ale odmítl.

„Když jsem musel odejít z kurtu kvůli ošetření, doktor mě prohlédl a řekl, že by bylo pro mě asi lepší, kdybych to ukončil,“ přiznal Tsonga. Ten ale ve třetím setu rozhodně skrečovat zápas nechtěl.

„Bylo to pro mě něco nepředstavitelného, zápas byl rozehraný. V hale bylo 25 tisíc lidí, spousta dalších u televize, a chtěli nás sledovat,“ uvedla bývalá světová pětka, proč se rozhodla v boji, ač marném, pokračovat.

„Říkal jsem si, že je lepší, když prohraju se zvednutou hlavou, půjdu na kurt a budu bojovat až do konce,“ dodal Tsonga. V neděli měl Francouz naskočit do zápasu s Bornou Čoričem, k tomu však po výhře Čiliče nad Lucasem Pouillem už nedošlo.

A třiatřicetiletý Tsonga má nyní více než měsíc na to, aby se stihl připravit na sezonu novou. Do té vstoupí z 259. místa na světovém žebříčku.