Piqué Cup? Chci najít kompromis, uděláme společný turnaj, nabízí řešení slavný fotbalista

- Jan Havlovic

Dohady mezi ATP a ITF neberou konce. Stávající formát počítá s tím, že se na přelomu roku 2019 a 2020 uskuteční dvě velké týmové akce – finále Davis Cupu a ATP Cup. Oba tábory však vědí, že na tak obří akce není v tenisovém kalendáři místo. Právě na toto téma se před několika dny jednalo v Londýně. „Snažíme se najít společné řešení, abychom se pokusili udělat společný turnaj,“ vysvětluje Gerard Piqué, majitel investiční skupiny Kosmos.

Právě Gerard Piqué tyhle debaty rozpoutal. Jeho investiční skupina Kosmos totiž podepsala s ITF kontrakt na 25 let a otevřela myšlenku nového formátu Davisova poháru. Ta dostala během letošního roku reálně rozměry a na konci příští sezony se uskuteční velké finále této týmové soutěže v Madridu.

Krok ITF a Kosmosu se nelíbí především ATP, která tak trochu na protest představila projekt ATP Cupu. Ten má konkurovat právě nově představenému formátu Davisova poháru.

Zástupci ATP, ITF a Kosmosu se přesto snaží najít společnou řeč. Z toho důvodu se před několika dny potkali v Londýně. „Setkali jsme se se zástupci ATP, Novakem Djokovičem, který zastupoval tenisty a ITF,“ přiblížil schůzku Gerard Piqué v rozhovoru pro deník L'Equipe.

„Bylo nás u stolu asi dvacet. Vyslechli jsme si postoj ATP a jejich formátu ATP Cupu. Všichni si myslíme, že mít dvě podobně velké akce není úplně ta nejlepší věc. To je ten důvod, proč se snažíme najít společné řešení mezi ATP, ITF a Kosmosem. Abychom udělali jeden společný turnaj,“ vysvětluje obránce fotbalové Barcelony závěry této schůzky.

Myšlenka Piquého nenašla zastání mezi řadou slavných tenistů. Včetně Rogera Federera. „Buďme opatrní. Nesmí se z toho stát Piqué Cup,“ říkal Švýcar na konci srpna.

Na slova dvacetinásobného šampiona nyní reagoval také Piqué. „Vím, že to Roger v jednom z rozhovoru říkal. Nechci být protagonista této soutěže. Nebude to Piqué Cup,“ ujišťuje.

„Diskutoval jsem to s mnoha jinými hráči. Našemu projektu jsou hodně nakloněni Rafa Nadal, Dominic Thiem nebo Marin Čilič,“ prozradil.

Piqué si je jistý, že ITF a ATP nakonec najdou společnou řeč. „Máte tady 200 hráčů, možná 300 nebo 400 a každý z nich má odlišné názory. Musí se najít kompromis,“ dodává závěrem.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Presentación de la Copa Davis en Madrid. #DavisCup #KosmosTennis #ITF

Příspěvek sdílený Gerard Piqué (@3gerardpique),Říj 17, 2018 v 1:57 PDT