Finále DC: Francouzský sen o obhajobě žije! Herbert s Mahutem zvládli dramatickou čtyřhru

- Jan Havlovic

Finále Davisova poháru v Lille bude mít své pokračování také v neděli. Francouzům se totiž podařilo zvládnout sobotní čtyřhru, čímž odvrátili chorvatský mečbol. Dramatický duel plný zvratů ovládla favorizovaná dvojice Herbert s Mahutem, která porazila Dodiga s Pavičem po bezmála čtyřech hodinách 6:4, 6:4, 3:6 a 7:6(3). Francouzský sen o obhajobě tak stále žije, před nedělními boji ale vedou Chorvaté v poměru 2:1.

Tohle je ten pravý Davis Cup! Atmosféra na stadionu v Lille byla při sobotní čtyřhře doslova elektrizující. Průchod svým emocím dával tradičně francouzský kapitán Yannick Noah.

Kotel francouzských fanoušků hnal za vítězstvím domácí dvojici Pierra-Huguese Herberta s Nicolasem Mahutem. Domácí pár do utkání vstupoval s vědomím, že musí zvítězit.

Favorizovaná dvojice také úspěšně zvládla první dva sety, když se Herbertovi s Mahutem podařilo dvakrát prolomit servis soupeřů Dodiga a Paviče. Francouzští tenisté byli naopak na podání stoprocentní a rázem vedli rozdílem dvou setů – 6:4 a 6:4. 

Pro domácí výběr to mohlo být ještě lepší, když získali na začátku třetího setu další brejk a ve třetím gemu měli další brejkboly. Ty však nevyužili, a tak se dostali ke slovu konečně také Chorvaté, kterým se podařilo dokonale vývoj setu otočit. Od stavu 1:3 získala chorvatská dvojice pět her v řadě a vynutila si čtvrtou sadu.

Na začátku čtvrtého setu měli Chorvaté šanci navázat na úspěšný třetí set, ale trio brejkbolů promrhali. Psychologickou výhodu poté měli Herbert s Mahutem, kteří podávali jako první a v desátém gemu si také při servisu Paviče vypracovali tři mečboly. 

Chorvaté ale doslova "za minutu dvanáct" zabrali a po parádně zvládnutém obratu odvrátili tři šance soupeřů na ukončení zápasu. V rozhodujícím tiebreaku už ale nenechali Francouzi nic náhodě a v pořadí čtvrtý mečbol zápasů proměnili. 

Před nedělními boji je tak stav finále Davisova poháru 1:2 z pohledu domácí reprezentace. 

Finále DC – Lille (antuka – hala)

Pátek 23.11.
Jeremy Chardy (40.) – Borna Čorič (CRO, 12.) 2:6, 5:7, 4:6
Jo-Wilfried Tsonga (FRA, 259.) – Marin Čilič (7.) 3:6, 5:7, 4:6

Sobota 24.11.
Herbert, Mahut – Pavič, Dodig 6:4, 6:4, 3:6, 7:6(3)