Tenisová aréna odolná proti zemětřesení? Pro Japonce žádný problém

- Marek Bartošík

Challenger v Kóbe je na první pohled jedním z mnoha turnajů této kategorie. Na vítěze čeká pouhých 80 bodů. Zajímavá není ani historie tohoto podniku, vždyť vznikl teprve v roce 2015. V jednom ohledu však překonává i tenisové grandslamy.

Rok 1995 se zapsal tragicky do japonské historie. Kóbe, s milionem a půl obyvatel šesté největší japonské město, postihlo silné zemětřesení. Otřesy o síle kolem sedmi stupňů Richterovy škály trvaly pouze dvacet vteřin. To však stačilo na to, aby za sebou přírodní katastrofa nechala více než šest tisíc mrtvých a čtyřicet tisíc zraněných.

Japonci na nešťastnou událost zareagovali po svém. Tým architekta Shuheia Endoa vybudoval kolosální Miki Disaster Prevention Park. Toto místo má sloužit pro lidi z okolí jako útočiště před přírodními neštěstími. Kromě mnohých technologických vymožeností se v centru nachází dva fotbalové stadiony, atletický ovál a tenisová aréna s devíti kurty.

Základ stavby, která uvnitř připomíná letištní terminál, tvoří betonové stěny zasazené hluboko do země. V případě zemětřesení nebo tajfunu se díky pohyblivým skleněným panelům dostanou přímo do arény zásobovací vozidla.

Během turnaje se neprodávají vstupenky. Návštěvníci však při vstupu přispívají do fondu, který bude v případě další katastrofy využit.

Při svém čtvrtém ročníku se challenger v Kóbe konečně dočkal domácího vítěze ve dvouhře. Stal se jím třicetiletý Tacuma Itó, který ve finále přehrál krajana Yosuke Watanukiho.


Zdroj: www.atpworldtour.com