Doživotní zákaz a tučné pokuty. Italští podvodníci pykají

- Marek Bartošík

Léta se táhl případ Daniele Braccialiho a Potita Staraceho. Oběma tenistům udělila zákaz už v roce 2015 italská tenisová federace, poté jej však zrušila. Nyní do případu Italů zasáhla protikorupční tenisová organizace TIU udělením přísných trestů.

Na konci července se čtyřicetiletý Daniele Bracciali společně s krajanem Berrettinim radoval z titulu na antukovém ATP podniku v Gstaadu. O pouhý týden později se Bracciali po boku Delbonise probojoval až do finále turnaje v Kitzbühelu. Tento týden měl Ital nastoupit do čtvrtfinále čtyřhry na challengeru v Adrii, to se už ale nestane.

Na základě rozhodnutí organizace Tennis Integrity Unit, která vyšetřuje korupci a ovlivňování tenisových zápasů, byl Braccialimu udělen doživotní zákaz hraní a také navštěvování turnajů. Ital se provinil ovlivňováním zápasů a také sázením na ně během turnaje v Barceloně v roce 2011. Bracciali musí dále zaplatit tučnou pokutu 250 tisíc dolarů.

Druhým potrestaným hříšníkem je sedmatřicetiletý Potito Starace. Italský tenista, který s kariérou skončil už před třemi lety, dostal nyní zákaz na deset let a pokutu 100 tisíc dolarů.

Oba se můžou proti verdiktu odvolat. Již v roce 2015 je potrestala italská tenisová federace doživotním zákazem, letos v lednu se však provinilci dočkali osvobození.

Bracciali byl ve dvouhře nejvýše na 49. pozici, ve čtyřhře byl dokonce číslo 21. Celkem získal sedm ATP trofejí. Starace má na svém kontě čtyři tituly ze čtyřhry, jeho kariérními maximy jsou 27. příčka v singlu a 40. místo v deblu. V roce 2012 se společně probojovali do semifinále čtyřhry na French Open.

Zdroj: BBC