Rekordman Federer dominuje statistikám žebříčku ATP! Jak si vede Berdych?

- Jan Havlovic

Roger Federer překonal další historické maximum! Legendární Švýcar zakončil již osmnáctý rok v řadě v elitní dvacítce světového žebříčku, čímž překonal Jimmyho Connorse. V této statistice se drží vysoko také Tomáš Berdych, který dvanáctkrát zakončil sezonu v TOP 20.

Roger Federer postupně láme rekordy mužského tenisu. Nyní si podmanil další statistiku v rámci žebříčku ATP! Sedmatřicetiletý Švýcar zakončil poosmnácté sezonu v elitní dvacítce, což se mu povedlo jako prvnímu tenistovi v historii.

Legenda světového tenisu přeskočila v historickém pořadí bývalého vynikajícího tenistu – Američana Jimmy Connorse, který zakončil rok v TOP 20 hned sedmnáctkrát. 

V této statistice se neztratil ani Tomáš Berdych. Česká tenisová jednička zakončila sezonu uvnitř elitní dvacítky dvanáctkrát, což je stejný počet jako u Borise Beckera, Stefana Edberga či Andyho Murrayho.

Federer překonal i další statistický milník. Švýcarský tenista je v elitní stovce světového žebříčku již tisíc týdnů! Na překonání vedoucího André Agassimu Federerovi zbývá pouhých devatenáct týdnů, což by při současné formě a kvalitách Federera neměl být žádný problém.

Federer drží primát také co se týče statistiky počtu týdnů v pozici světové jedničky. Tou byl Švýcar celkem 310 týdnů.

Tenisté, kteří nejčastěji zakončili rok v TOP20
1. Roger Federer (SUI) 18
2. Jimmy Connors (USA) 17 
3. André Agassi (USA) 16
4. Ivan Lendl (USA) 14
4. Rafael Nadal (ESP) 14
6. Pete Sampras (USA) 13
6. Novak Djokovič (SRB) 13
8. Boris Becker (GER) 12
8. Stefan Edberg (SWE) 12
8. Andy Murray (GBR) 12
8. TOMÁŠ BERDYCH 12