Sázka na Lendla se osvědčila. Před zápasem se mnou mluvil jen o golfu, vtipkoval Zverev

- Jan Havlovic

Nejmladší šampion Turnaje mistrů za posledních deset let. To je teprve jednadvacetiletý Němec Alexander Zverev, který si ve finále vyšlápl na světovou jedničku Novaka Djokoviče. Svěřenec Ivana Lendla si připsal nejcennější titul kariéry. „Způsob, jakým jsem dnes hrál a zvítězil, byl prostě úžasný,“ komentoval čerstvý šampion finálový duel. Slova chvály lpěl na Zvereva i poražený Djokovič.

Lví podíl na triumfu mladého Němce má bezpochyby tenisový mág Ivan Lendl, pod jehož vedením se Zverev připravuje od konce srpna. Že bude tahle spolupráce k užitku se ukazuje již po bezmála třech měsících. 

Alexander Zverev totiž v neděli večer oslavil nejcennější titul v kariéře. Jako třetí Němec v historii dokázal ovládnout prestižní Turnaj mistrů a navázal na úspěchy krajanů Borise Beckera a Michaela Sticha.

„Tahle trofej pro mě znamená opravdu hodně, vlastně úplně všechno. Způsob, jakým jsem dnes hrál a zvítězil, byl prostě úžasný,“ komentoval Zverev finále.

Zverev nezapomněl pochválit také svého finálového soupeře Novaka Djokoviče, který má za sebou úžasný rok. „Každý ví, jak dobrým tenistou jsi, ale také chci, aby všichni věděli, že si i skvělým člověkem,“ říkal mladý Němec. „Chtěl bych pogratulovat Sašovi a jeho týmu. Hrál si opravdu o hodně lépe než v základní skupině. Zaslouženě si zvítězil a přeji ti do budoucna jen to nejlepší,“ opáčila aktuální světová jednička.

Jednadvacetiletý Zverev poděkoval také svému realizačnímu týmu v čele s jeho otcem a trenérem Ivanem Lendlem. „Můj táta mi dělá trenéra celý život a je tím nejlepším tenisovým koučem. Možná bude plakat štěstím celý rok. A děkuji Ivanu Lendlovi, že se ke mně přidal. Funguje to dobře a doufám, že to tak zůstane,“ pochvaluje si Zverev, který se po vítězném finále potkal v útrobách londýnské O2 areny s Davidem Beckhamem.

Novopečený šampion si poté neodpustil i malý vtípek na adresu československé tenisové legendy. „Vlastně toho moc nedělá. Před zápasem se mnou mluvil jen o golfu... Ne, dělám si legraci,“ vtipkoval. 

Ve svých jednadvaceti letech patří Zverev k budoucnosti světového tenisu. „Těžko se o tom mluví. Mám toho před sebou ještě opravdu hodně a udělám vše pro to, abych se udržel na vrcholu,“ slibuje německá jednička. 

Zverev by v příští sezoně rád zacílil na kýžené grandslamy. Nyní však o tenisu nechce ani slyšet. „Teď si chci hlavně užít dovolenou,“ dodal závěrem novopečený šampion, který vyráží načerpat síly do Dubaje a na Maledivy.