WTA

Pocta Janě Novotné. Nově udělovaná cena pojmenovaná po české legendě má první vítězku

- Jan Havlovic

Jana Novotná, která zemřela před necelými dvanácti měsíci, se dočkala velké pocty. Po české tenisové legendě je pojmenovaná tenisová cena, kterou udělují funkcionáři halového podniku v Lucemburku, kde byla Novotná velmi oblíbená. První vítězkou nového ocenění se stala domácí reprezentantka Mandy Minellaová.

Cena Jany Novotné je udělována hráčce, která projevuje speciální vztah k halovým tenisovým turnajům. Vůbec první držitelkou tohoto ocenění je dvaatřicetiletá lucemburská tenisová reprezentantka Mandy Minellaová, která se podniku v Lucemburku zúčastnila hned čtrnáctkrát. Následující ocenění udělují právě funkcionáři podniku v tomto evropském ministátě, kde bývalá světová dvojka zanechala výraznou stopu.

Na Janu Novotnou zavzpomínala turnajová ředitelka Danielle Maasová. „Před zhruba třiceti lety jsem potkala Janu poprvé, byla jsem tehdy novinářka. A zeptala jsem se Jany, jestli zná Lucemburk. Odpověděla, že nezná, ale že pokud by se tam konal turnaj, určitě by dorazila,“ vypráví Maasová.

„Začali jsme spolupracovat s firmou Octagon a zorganizovali exhibiční turnaj, který Jana v letech 1991 a 1992 vyhrála. Jana si poté turnaj velmi oblíbila,“ vzpomíná. 

Turnajová ředitelka a její tým vymýšleli způsob, jak uctít památku české tenisové legendy, která před necelým rokem podlehla zákeřné rakovině. Funkcionáři turnaje v Lucemburku tak přejmenovali tehdejší cenu IWTP na Cenu Jany Novotné.

„Jana byla naší velkou kamarádkou. Měla ráda komornější atmosféru a tady se cítila velmi dobře. Naposledy sem dorazila jako trenérka Barbory Krejčíkové. Moc nám všem chybí,“ dodává Maasová závěrem.