Zkrácení sezóny? Tenisté se v této otázce neshodují

- Marek Bartošík

Velmi živou debatu otevřel svými výroky čerstvý finalista Turnaje mistrů Alexander Zverev. Německý mladík si postěžoval, že tenisté mají příliš dlouhou sezónu a že proto sám už týdny nepředvádí svůj nejlepší tenis. Reakce jiných hráčů na sebe nenechaly dlouho čekat.

Mezi prvními se na Němce doslova obořil dvojnásobný grandslamový vítěz ve dvouhře Jevgenij Kafelnikov. Čtyřiačtyřicetiletý Rus připomněl devadesátá léta, kdy se Turnaj mistrů hrál v některých případech dokonce až v prosinci. Sám Kafelnikov odehrál například v sezóně 1995 třicet turnajů a k tomu Davis Cup.

Spokojený s výroky Zvereva nebyl ani Roger Federer. „Můžeme se zbavit dvaceti turnajů, ale nevím, kdo to chce. Rozhodně ne organizátoři těch turnajů a rozhodně ne třeba hráč na 200. místě žebříčku. Naší výhodou je, že nás nikdo nezaměstnává. Klidně si můžu vzít dovolenou a nikdo nic nemůže udělat,“ sdělil dvacetinásobný grandslamový vítěz.

Naopak zastání našel jednadvacetiletý Zverev u světové jedničky Novaka Djokoviče. „Souhlasím, že kalendář by měl být kratší, ne tak roztažený a s důrazem na velké turnaje. Tenis má nejdelší sezónu ze všech sportů. I když nehrajete každý týden, musíte se stále připravovat, a to i mentálně,“ uvedl srbský tenista.

Vítěz letošního Wimbledonu a US Open ale zároveň chápe i druhou názorovou stranu. „Více turnajů znamená více příležitostí vydělat si. Sezóna hlavních turnajů by třeba mohla skončit dříve a ještě poté by se uskutečnily menší podniky,“ nastínil Djokovič.

Ohledně šancí vydělat si tenisem uvažuje podobně také Jamie Murray, bývalý první hráč deblového žebříčku. „Pokud chceme, aby lidé hráli profesionálně tenis, pak musí být hodně turnajů. A to já chci. Když najednou snížíme počet turnajů třeba na třicet, bude se moci uživit jen padesát hráčů,“ podotkl Murray, s nímž souhlasí i jeho deblový parťák Bruno Soares.