V hlavní roli podavač. Ovlivnil nešikovný mladík duel Federera se Zverevem?

- Marek Bartošík

Alexander Zverev přehrál po soustředěném výkonu Rogera Federera 7:5, 7:6(5) a postoupil do finále Turnaje mistrů. Jednadvacetiletý Němec byl nejen podle statistik bezesporu lepším hráčem na kurtu, tiebreak druhého setu však mohl dopadnout jinak.

Stav v tiebreaku je 4:3 pro Federera a Zverev podává. Švýcar povedeným bekhendem zatlačuje svého soupeře do defenzívy. Když vtom německý tenista zvedá ruku a něco signalizuje Carlosi Bernandesovi, který utkání rozhoduje. Na vině je podavač, kterému během výměny vypadl míček.

Bernandes nařizuje výměnu opakovat. Zverev zahrává eso a srovnává. O chvíli později Federer zkazí jednoduchý volej a poté ho německý mladík dorazí odvážným bekhendem zahraným bez dopadu.

Vítěz je po postupu do největšího finále své dosavadní kariéry velmi šťastný, diváci na něj však při pozápasovým rozhovorem bučí. Zverev je viditelně rozhozený. Nakonec i díky výzvě Annabel Croftové, která rozhovor vede, mezi přítomnými převáží ti, kteří „Sašovi“ úspěch přejí a pro jeho logické chování ze zkrácené hry mají pochopení.

K situaci se po duelu vyjadřuje také Federer. „Saša se mi u sítě omluvil. To ale opravdu nemusel, prostě upozornil na to, co se stalo. Diváci na něj před finále bučet nebudou,“ je přesvědčen poražený semifinalista.